2018 рік виявився найгіршим для корпоративних позичальників РФ за чотири роки

2018 рік виявився найгіршим для корпоративних позичальників РФ за чотири роки

Економісти обережно оцінюють економічні перспективи Росії в 2019 році

Аналітики компанії Cbonds підрахували, що в 2018 році корпоративні позичальники РФ розмістили рубльових облігацій на 25% менше ніж в 2017 році. Про це повідомляє російське видання «Коммерсантъ».

Всього тим самим на внутрішньому ринку позичальники залучили лише 1,48 трлн. рублів, що є найнижчим показником із 2014 року. В той же час на зовнішньому ринку активність порівняно із попереднім роком впала на 2,5 рази до 7,13 млрд. доларів. 

Причиною цього є санкції Мінфіну США в квітні 2018 року і можливість подальшого їх посилення в другій половині літа та на початку осені минулого року. Як наслідок, міжнародні інвестори скоротили частку в Облігаціях федерального займу РФ на 432 млрд. рублів, а їх частка впала нижче 25%, що є мінімальним рівнем із червня 2016 року. Окрім того негативний тиск на ринок запозичень здійснювало і збільшення облікової ставки Центробанку РФ в 2018 році до 7,75%.

Учасники ринку обережно оцінюють перспективи в 2019 році, оскільки вищезгадані ризики збереглися. Очікується лише певне пожвавлення на вторинному ринку боргових зобов’язань. Також додаткові ризики створюватиме посилення інфляції в першій половині 2019 року. На зовнішній ринок зможуть виходили лише компанії із гарним рейтингом, які не мають значних санкційний ризиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: