Американський посол: з аеропорту – до Порошенка

Завтра до Києва нарешті прибуде посол Сполучених Штатів Джон Теффт.

Завтра, відразу по прильоту до України, новий американський посол відбуде до Міністерства закордонних справ, аби вручити Петру Порошенку копії вірчих грамот. Зустріч міністра і посла запланована на сімнадцяту годину. У таких само швидких темпах новий посол планує вручити й оригінали грамот українському президенту. Подібна швидкість, з одного боку, порадувала українських колег Джона Теффта, з іншого – трохи збила з пантелику.

Справа у тому, що не всі в Києві впевнені, що потрібно поспішати з дипломатичною легалізацією нового амбасадора настільки швидко: мовляв, занадто довго добирався до України, аби відразу його приймати. Один високопосадовець навіть пригадав, як колись зустрів в аеропорту Вільяма Міллера, котрий якраз відлітав з України, і повідомив, що його наступник, Стівен Пайфер, приземлиться на українській землі вже наступного дня.

Легке розчарування тим, що процес узгодження кандидатури нового посла в самих США тривав півроку, зрозуміле. Тим паче, що російські колеги активно використовували цей аргумент як доказ того, що не тільки вони, але й американці не поспішають надіслати до України главу своєї дипломатичної місії. Проте, дивно, що подібне розчарування дозволяють собі представники держави, котра сама полюбляє гратись у дипломатичні паузи з ключовими країнами світу. Включно із Сполученими Штатами. Посол України в США Михайло Рєзнік був звільнений з посади Віктором Ющенком у червні 2005, а указ про призначення нинішнього амбасадора Олега Шамшура підписаний президентом у грудні того року. Так що, різниці особливої нема: як українці півроку збирались з духом, так і американці. Цікавий збіг, так? Відповідно, наразі потрібно відкинути навіть думки, які бродять деякими поважними кабінетами, аби притримати з врученням Теффтом вірчих грамот президенту.

Такий стрімкий старт на початку посольської кар’єри Теффта в Києві є певним відображенням стилю, в якому звик працювати дипломат. Як розповів мені його колега по роботі в Москві, Теффт відноситься до тих людей, котрі, якби їхня воля, вирішили всі питання одним махом і без жодної сторонньої допомоги. Проблема лише в тому, що американські посли лише в поодиноких випадках можуть собі це дозволити. Їхня основна місія – формувати для Вашингтону відповідну картинку країни перебування.

Водночас, якщо порівнювати Київ з попереднім місцем роботи Теффта – Тбілісі, то в українській столиці, як би це дивно не звучало на перший погляд, у нового американського посла потенційно є більше можливостей розвернутись. У Грузії Теффт був своєрідним заручником дружби Саакашвілі з такими поважними панами, як колишній віце-президент Дік Чейні та сенатор Джон МакКейн, який і досі, як сам розповів автору цих рядків у Вашингтоні в липні цього року, товаришує з грузинським президентом. Власне, і війна в Грузії деякою мірою стала можливою тому, що Саакашвілі, маючи за спиною таких друзів в американській столиці, не дуже прислухався до того, що казав йому посол США в Грузії. З Україною ситуація така, що ні український президент, ні жоден інший з ключових кандидатів на цю посаду немає прямого виходу на перших персон в нинішній адміністрації Обами. Отож, в своєму діалозі з Вашингтоном вони так чи інакше будуть вимушені діяти через посла. А відтак – і роль амбасадора може бути значно суттєвішою, аніж в грузинських реаліях.

Загалом, з травня місяця, коли вперше в дипломатичних колах почало мусуватись прізвище Теффта як наступника Вільяма Тейлора на посаді посла США в Україні, автору цих рядків доводилось неодноразово коментувати це призначення. Аби підсумувати, зверну увагу на дві, на мій погляд, найбільш суттєві речі. По-перше, Теффт вважається наразі одним з найкращих американських послів у системі тамтешньої дипломатичної служби. Не на пострадянському просторі, зверніть увагу, а взагалі. До речі, деякі мої співрозмовники з американських експертних кіл розповідають, що Джон Теффт є кандидатурою не Держдепартаменту, а саме Білого Дому. А точніше – персонально радника з питань нацбезпеки президента, генерала Джонса. Начебто у зовнішньополітичному відомстві США були свої кандидатури на цю посаду. Одна з них, зокрема, це Кен Ферфекс, який свого часу вже працював в Україні на посаді економічного радника.

По-друге, цінність Теффта полягає у тому, що він однаково добре розуміється на тому, з яких міркувань виходять країни, котрі перебувають на кордоні з Росією (раніше працював у Литві та Грузії), і з яких позицій щодо цих країн виходить сама Росія (мав довід роботи в американському посольстві у Москві).

Що ж стосується пріоритетів, то їх у Теффта на час роботи в Україні п’ять. Вони були оприлюднені, зокрема, під час нещодавньої присяги в Держдепартаменті США. Коротко їх можна класифікувати так:

1. Організація першого візиту міністра закордонних справ України Петра Порошенка та його зустріч з Хілларі Клінтон у Вашингтоні 9 грудня цього року

2. Запуск роботи Українсько-американської комісії зі стратегічного партнерства (до речі, до цього часу відкритим залишається питання, хто її очолить – українці продовжують наполягати на «високому рівні»).

3. Підтримка територіальної цілісності та суверенітету України

4. Енергетична і ядерна безпека

5. Сприяння з боку США у виконанні Україною критеріїв, необхідних для інтеграції в Північно-Атлантичний Альянс

Що ж, залишається побажати новому послу успіху.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: