Сергій Соболєв: Частина НУНС пропонує Януковичу та нам торги

Сергій Соболєв: Частина НУНС пропонує Януковичу та нам торги

Заступник голови фракції БЮТ розповів про варіанти опозиційності Тимошенко. Звіт із прес-конференції у «Главкомі».

Після перемоги Віктора Януковича БЮТ готується до двох видів опозиції – урядової та парламентської. Перша відбудеться за умови збереження нинішньої коаліції, друга – якщо регіонали сформують нову більшість у Раді. Такий сценарій сьогодні представив журналістам заступник голови фракції БЮТ, народний депутат Сергій Соболєв під час прес-конференції у «Главкомі».

Якою буде стратегія БЮТ за президентства Віктора Януковича?

Якщо сформулювати однією фразою, то це буде стратегія Блоку Юлії Тимошенко із захисту України. Я б хотів зробити три ключові посили, де ми бачимо найсерйозніші речі, які будуть заважати в цілому проводити ту політику, яка була визначена не Ющенком, а закладена як стратегія держави у відповідних законодавчих актах стосовно нашого майбутнього членства в євроатлантичних структурах.

Першу найбільшу загрозу ми вбачаємо у протиставленні вектору європейської інтеграції так званому позаблоковому статусу, який вчора був оголошений Президентом Януковичем під час інавгураційної промови. Ця загроза існує, бо навіть напередодні святкувань в Українському домі вперше за п’ять років на Європейській площі було спущено прапор Європейського союзу. Причому зроблено це було під гарним приводом - нібито тепер не буде ніяких інших, крім державних прапорів України. Щоправда, натомість ми побачили замість прапора Європейського союзу прапори Партії регіонів та російські прапори, які вітали Януковича. Саме тому для нас ключовим залишається пріоритет, який стосується європейського вектору, тим більше після вчорашньої заяви Євросоюзу, який прямо визнав право України на членство. Це буде наша стратегія поведінки та оцінки діяльності Януковича.

По-друге, це енергетична безпека. Не секрет, що під час президентської виборчої кампанії Януковичем була проголошена концесія не щодо будівництва нових газопроводів, а щодо експлуатації діючих разом з Росією та країнами Євросоюзу. Це фактично знищує нашу енергетичну безпеку, не дає можливість проводити надалі цілісну виважену політику в цьому напрямі, яка проводилась всі попередні роки.

По-третє, це фактична спроба повернути на український ринок тих посередників, які все зробили для того, щоб зруйнувати прямі стосунки між господарюючими суб’єктами – «Нафтогазом» та «Газпромом». Йдеться про структури «РосУкрЕнерго», перш за все групу Фірташа, яким тепер треба віддячити за активну підтримку президентської кампанії Януковича за допомогою 11 млрд. кубометрів газу, що були в законний спосіб придбані державою Україна та закачані в газосховища.

Ми всі бачили, хто ж є ті «люди України», заради яких Янукович буде проводити свою політику. Вони були присутні на урочистостях до інавгурації Януковича - Коломойський, Ахметов, Фірташ, Григоришин, Новинський – це ті люди, яких всі чудово знають як найбільших олігархів. Саме їм буде віддячувати Янукович за своє обрання Президентом України.

Вже зрозуміло, що Блок Юлії Тимошенко, незалежно від того, розпадеться коаліція чи далі існуватиме, буде залишатися в опозиції до такого курсу Януковича. Якщо коаліція не розпадеться, то ми надалі будемо дотримуватися чітких норм, записаних в Конституції, де уряд формується виключно коаліцією, і жодного стосунку Президент до цього не має. Крім двох посад – міністра оборони та міністра закордонних справ. Якщо коаліція розпадається, то відповідно ми будемо діяти як парламентська опозиція до того курсу, який вже почав проводити Віктор Янукович.

І остання теза, яка вже залежить не від нас, а від тих партій і політиків, які представлені в блоці «Наша Україна – Народна самооборона». На жаль, поки що ми бачимо одне – це танцюльки навколо Віктора Януковича з пропозицією, хто ж буде прем’єр-міністром. Проте немає уряду Януковича, а є коаліція і той, хто ввійде в коаліцію з Партією регіонів фактично створить уряд, який буде працювати, виконуючи програмові тези Януковича. Саме тому для нас залишається ключовим пріоритетом згуртувати всі реформаторські, патріотичні сили України, щоб ні в якому разі надалі тези «купуй українське», які звучали з уст лідера УНП Юрія Костенка, не закінчувались банальним «купуйте нас». Щоб теза про те, що повинен бути український уряд, не була тимчасовою, коли такий уряд ніби створюється, а потім коаліція нікому не потрібна, вона розпадається і далі призначається інший прем’єр. Як це, на жаль, звучить в рамках вчорашнього засідання частини фракції НУНС, коли вже почалося змагання з Арсенієм Яценюком та Віктором Ющенком за те, хто ж буде в коаліції з Януковичем та стане прем’єр-міністром.

На жаль, ці політики не пройшли випробування опозицією. Не встиг Ющенко розпрощатися з владою Президента, як почав торги з Януковичем за нові посади та нові конфігурації в парламенті. Не встиг Яценюк програти президентські вибори, як почав торги за посаду прем’єр-міністра в коаліції з Януковичем. Не встиг Костенко отримати свої 0,2% підтримки на виборах, як почав продавати українське у вигляді УНП та себе. Це зараз найбільша загроза для України, бо від того, чи зможуть консолідуватися всі патріотичні сили в межах нинішньої коаліції у складі БЮТ, НУНС та Блоку Литвина, залежить фактично те, в який спосіб далі буде розвиватися держава.

Чи готові ви заради збереження коаліції віддати крісло прем’єра комусь із НУНС?

Питання не в тому, чи віддавати комусь крісло, а в тому, яке рішення ухвалює на сьогодні НУНС. На жаль, частина цієї фракції пропонує Віктору Януковичу та нам торги. Отже, їм байдуже, де обійняти це крісло і в якій конфігурації.

Нагадаю, що згідно з Конституцією, немає поняття уряд Президента, а є лише уряд коаліції. Так от коаліція БЮТ та Партії регіонів виключена, неможлива. Про це заявив і лідер нашого блоку, і фракція після свого засідання, про це заявили всі політики, які входять у фракцію Блоку Юлії Тимошенко.

Фактично оголошені торги за посаду прем’єра в рамках коаліції Партії регіонів, Блоку Литвина, НУНС та КПУ, якщо вона відбудеться. Ми в цих іграх брати участь не будемо.

Ви дедалі частіше говорите про опозицію. Яка ймовірність того, що до 5 березня уряд Тимошенко відправлять у відставку та буде створена нова коаліція?

Опозиція можлива в рамках цієї політичної системи, коли уряд може бути опозиційним до чинного Президента. Це не наш винахід, нагадаю 2007 рік, коли уряд на чолі з Януковичем був явною опозицією до Президента Ющенка. Саме тому я вважаю, що в рамках цієї конфігурації можливі два види опозиції – або урядова опозиція до дій Президента, коли коаліція зберігається в нинішньому вигляді, або розпад коаліції, фактично наша відставка і опозиційна діяльність в межах парламенту та поза ним. Тому я вважаю, що на сьогоднішній день ми так чи інакше опинимося в опозиції.

Можливо буде створена нова тимчасова коаліція під зняття уряду, а чи буде потім сформований новий Кабінет Міністрів – це нікого не буде цікавити. Я нагадаю про право Президента розпускати парламент. Достатньо обрати Азарова прем’єр-міністром, а далі ця коаліція нехай розпадається, Президент Янукович ніколи не розпустить Раду.

Які шанси на появу нової коаліції?

Шанси залежать від одного – чи є на сьогодні те ядро нездорових сил в блоці НУНС, які готові за посаду прем’єра, урядові пости, за інші преференції піти в коаліцію з Партією регіонів. Але тут буде інша дилема – існування в одній коаліції НУНС та комуністів. Бо якщо йти за схемою, проголошену Литвином, то потрібна не просто більшість депутатів, що входять у фракцію, а ще й фізична більшість, яка підписується під коаліцією. У них немає голосів під створення коаліції навіть в рамках 37 підписів і відсутності комуністів в цій коаліції. Якщо вони погоджуються на комуністів у коаліції, на розмін посад окремих міністрів, така коаліція має можливість бути утворена тими, хто зрадив ідеї реформ та націонал-патріотизму.

Як далі буде Тимошенко співіснувати з Ющенком, якщо вони перебувають на одному електоральному полі?

Якщо мова йде про дострокові парламентські вибори, то без сумніву це будуть політичні сили, які йтимуть в одному політичному спектрі. Хоча все може змінитися після того, як на вчорашньому засіданні фракції НУНС Віктор Ющенко відкрито був названий його прихильниками як такий, що може претендувати на посаду прем’єр-міністра в коаліції з Партією регіонів.

Як ви можете прокоментувати перші кадрові призначення Віктора Януковича?

Зараз почалося ключове випробування – не опозицією, а владою, це набагато важче. В оточенні Президента Януковича на сьогоднішній день чітко засвітилися кілька таборів. Вчорашні коментарі і Колеснікова, і Шуфрича, саме призначення Льовочкіна є дуже показовими. Ключова фігура – це той, хто буде призначати кадри в Адміністрації Президента. Як ми зрозуміли, цим буде займатися не Льовочкін. Таким чином відбулась унікальна річ, коли дві групи – Ахметова та Фірташа – фактично будуть відсторонені від призначень на Банковій. Саме тому така хвороблива реакція була у Колеснікова, який визнав, що призначення в Адміністрацію – це прерогатива самого Президента, а от призначення в уряді нехай тільки спробує зробити без узгодження з фракцією. Я переконаний, що це тільки початок. Саме тому візьміть спроби зліпити кількох ключових гравців і груп, які є у фракції Партії регіонів, та додайте сюди інтереси Литвина, комуністів, псевдопатріотів із НУНС, і ви зрозумієте, що це -– тераріум, в якому дуже важко знайти порозуміння. В цьому і полягає випробування мідними трубами, яке зараз розпочалося для Януковича і його команди.

Яка все-таки ймовірність відставки уряду Тимошенко?

Ймовірність достатньо велика. Після відставки уряду починається тридцятиденний термін до права Президента оголосити дострокові вибори. Думаю, що це один зі сценаріїв, який і розроблявся Януковичем та його командою. Ви ж розумієте, що дата місцевих виборів не перенесена, а скасована. Це велика гра, яка полягає в наступному: якщо не вдається додавити коаліцію, призначити так званого технічного прем’єра, тоді через 30 днів оголошуються дострокові вибори, на що дається 60 днів, і тоді дата 30 травня така, що відповідає одній даті виборів і до місцевих рад, і позачергових виборів у парламент. Думаю, що такий сценарій не виключається командою Януковича. Тому він розглядається нами як досить ймовірний.

Якщо ви залишитесь в уряді та будете в опозиції до Президента, то чи є загроза того, що ми і надалі станемо свідками протистояння, яке тривало останні п’ять років?

Загроза є така, але ця загроза дала можливість п’ять останніх років, незалежно від зміни уряду і позиції Президента Ющенка, чітко тримати вектор в ключових напрямках – націонал-патріотичному, європейської інтеграції... Тут я ніяких загроз не вбачаю. Єдина загроза – це питання економічних реформ. Тут має бути домовленість, незалежно від політичних кольорів, бо продовження політики, коли опозиція в парламенті ніколи не голосує за урядові законопроекти, - це продовження політики в нікуди.

Єдине, що може згуртувати цей парламент і дати можливість якогось поступу вперед, це об’єднання навколо стратегії економічних реформ. Цьому заважали не лише різні ставки Януковича - на великий капітал, або Ющенка - на середній та дрібний капітал. Заважала, перш за все, президентська виборча кампанія. Тому зараз починається дуже суттєвий етап визначеності – впроваджуються економічні реформи в нашій державі чи ні. А це дуже болючі реформи, де відповідальність на себе бере завжди уряд і прем’єр, але без відповідальності Президента тут нічого не вийде, бо він в кінцевому варіанті підписує закони або зупиняє рішення уряду.

Не є ключовим питанням протистояння. Візьміть політичну модель наших сусідів у Польщі – там точно таке ж протистояння між президентською та урядовою вертикаллю, подивіться на особисті та конституційні відносини між Дональдом Туском та Лехом Качинським, проте там проводяться економічні реформи. Політичне протистояння не страшне, якщо проводяться економічні реформи. Страшно, коли політичне протистояння зупиняє їх.

Віктор Пинзеник сам пішов у відставку з поста голови Партії «Реформи і Порядок»?

Так. Він заявив про свою відставку ще чотири місяці тому, ми просили не робити це до закінчення виборчої кампанії, після її завершення він ще раз підтвердив своє рішення піти у відставку та займатися виключно економічними питаннями.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: