Афери у ProZorro: депутат «Самопомочі» уник тюрми, бо «здав» заступника голови Запорізької облради

Афери у ProZorro: депутат «Самопомочі» уник тюрми, бо «здав» заступника голови Запорізької облради
Директор комунального підприємства  «Мелітопольський  міський парк  культури і відпочинку імені Горького» Олег Обрезанов

Обвинувачений Обрезанов одержав умовний термін за «відмивання» бюджетних грошей

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області визнав винного директора комунального підприємства  «Мелітопольський  міський парк  культури і відпочинку імені Горького», діючого депутата від «Об’єднання «Самопоміч» Олега Обрезанова у привласненні та розтраті чужого майна у великих розмірах (ч.4 ст. 191 КК України), призначивши умовне покарання терміном 1 рік.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 12 липня.

Слідство з’ясувало, що на початку травня 2017 року Обрезанов за попередньою змовою з іншими особами надав вказівку підлеглим, які входили до тендерного комітету, розробити та виготовити фіктивну документацію про нібито проведення процедури публічних закупівель.

Так, на сайті ProZorro було оголошено сім електронних закупівель:

«Послуги з поточного ремонту підземних мереж освітлювання» від 14.09.2017 р. очікуваною вартістю 195,9 тис. грн;

«Послуги з поточного ремонту опор освітлення в парку культури і відпочинку ім. Горького м. Мелітополя» від 18.09.2017р. очікуваною вартістю 106,4 тис. грн;

«Послуги з поточного ремонту зовнішніх мереж освітлення в парку культури і відпочинку ім. Горького м. Мелітополя» від 18.09.2017р. очікуваною вартістю 196,2 тис. грн;

«Інженерні та будівельні роботи» від 19.09.2017р. очікуваною вартістю 106,4 тис. грн;

«Електромонтажні роботи» від 19.09.2017р. очікуваною вартістю 196,2 тис. грн;

«Світильники та освітлювальна арматура (Світлодіодні світильники, прожектори)» від 23.11.2017р. очікуваною вартістю 503,2 тис. грн;

«Дорожнє обладнання (Опор для вуличного освітлення)» від 4.10.2017р. очікуваною вартістю 1,49 млн грн.).

Перемогу в цих тенденрах здобуло запорізьке ПП «Т.О.К».

Далі ПП «Т.О.К» придбало світильники за завищеними цінами у фірми, яка запропонувала на тендері найвигіднішу ціновою пропозицією, але була відхилена комунальним підприємством Обрезанова. З метою переведення коштів у готівку вказане ПП перерахувало їх на рахунок ТОВ «Реал ЮА», посадові особи якого не були обізнані про злочинні наміри спільників. Таким чином, збитки для бюджету становили 223,3 тис. грн.

У суді Обрезанов пояснив, що у 2017 році до нього приїхали заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Марченко з представником фірми «Т.О.К», які обговорили наміри незаконного заволодіння бюджетними коштами. Ця зустріч стала наслідком фінансової оборудки.

Заступник голови Запорізької облради Владислав Марченко Заступник голови Запорізької облради Владислав Марченко

Крім цього, у суді обвинувачений вирішив допомогти слідству в розкритті злочину, розкаявся, а також повністю відшкодував заподіяні збитки, повернувши на рахунок КП 223,3 тис. грн.
Таким чином, суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між Олегом Обрезановим і прокурором Харківської області. Згідно з нею, 5 років в’язниці з позбавленням права обіймати керівні посади в органах місцевого самоврядування було замінено на випробувальний термін на 1 рік.

Як відомо, 21 грудня 2017 року СБУ провела в Запоріжжі масові обшуки у чиновників. Фігурантами справи став заступник мера Запоріжжя Анатолій Пустоваров, його помічники, а також заступник голови Запорізької облради Владислав Марченко і його брат Марко Марченко. Чиновники організували схему для обходу держтендерів Prozorro. Держзамовлення отримували підконтрольні компанії, а самі послуги або роботи виконувалися лише на папері.

Наприкінці грудня 2017 року Червонозаводський районний суд Харкова обрав для двох фігурантів справи про запорізькі фіктивні тендери - заступника голови Запорізької обласної ради та його брата (Владислав Марченко та Марк Марченко) запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю (браслета).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: