Amnesty International і Human Rights Watch звинуватили українських силовиків у захопленні та катуванні цивільних

Amnesty International і Human Rights Watch звинуватили українських силовиків у захопленні та катуванні цивільних
amnesty.org.ua

Тримання під вартою може розглядатись як насильницьке зникнення, тому що влада відмовлялась повідомити про затримання особи, - правозахисники

Як представники української влади, так і проросійські сепаратисти на сході України незаконно, а подекуди секретно утримують цивільних осіб впродовж тривалого часу під вартою та піддають їх тортурам. Про це йдеться у спільній доповіді Amnesty International та Human Rights Watch, представленій сьогодні на прес-конференції у Києві.

Правозахисники стверджують, що українська влада та проукраїнські військові угруповання затримували цивільних осіб за підозрою у зв’язку чи підтримці проросійських сепаратистів, в той час як сепаратисти затримували цивільних осіб за підозрою в підтримці чи шпигунстві на користь української влади.

«В деяких випадках, тримання під вартою могло розглядатись як насильницьке зникнення, тому що влада відмовлялась повідомити про затримання особи або відмовлялась надати родичам інформацію про їхнє місцезнаходження та подальшу долю. Багато з цих затриманих постраждали від тортур та інших форм жорстокого поводження. Деяким з тих, кого травмували під час тримання під вартою, відмовляли в медичній допомозі», - йдеться у доповіді.

За словами правозахисників, майже в кожному з 18 досліджених випадків звільнення затриманих осіб в певний момент розглядалося в контексті обміну полоненими. «Серйозне занепокоєння викликає факт затримання обома сторонами цивільних осіб з метою використання їх у якості «розмінної монети», - повідомляють представники Amnesty International та Human Rights Watch. «Такі затримання можуть трактуватись як захоплення заручників, що є воєнним злочином», - резюмують правозахисники.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: