Авіаносець, який РФ відправила до Сирії, здатен лише лякати – експерт

Авіаносець, який РФ відправила до Сирії, здатен лише лякати – експерт
Фото Аргументы и Факты

Бойова ефективність «Адмірала Кузнєцова» досить скромна

Експерт з військово-морських сил світу і морської стратегії Йюрг Кюрзенер вважає, що бойова ефективність російського авіаносця «Адмірал Кузнєцов», який РФ відправила до Сирії, є досить скромною. Його відправка служить радше пропагандистським цілям. Про це експерт заявив в інтерв'ю швейцарській газеті Neue Zuercher Zeitung.

«Хоча «Адмірала Кузнєцова» називають авіаносцем, він заслуговує на це визначення лише умовно, – розповів фахівець. – По-перше, у нього немає катапульти, а лише трамплін, так званий Sky Jump. Так, літаки можуть злітати з нього, але не з повним бойовим завантаженням. Внаслідок їх бойова міць обмежена». За його словами, «Адмірал Кузнєцов» – це старий корабель (введений в експлуатацію в 1991) з обмеженими можливостями. Раніше він називався «Брежнєв», «Тбілісі» і «Рига».

Що стосується кількості літаків на його борту, то тут «дані різняться», сказав експерт. «Хтось говорить про 50 літаків і вертольотів. Але ця цифра завищена, – упевнений Кюрзенер. – Набагато правдоподібнішими мені видаються такі цифри: 12 бойових літаків і 12 ударних вертольотів. Серед літаків можуть бути вісім Су-33, два МіГ-29 і два Су-25, а вертольотів – різні версії Ка-27 і Ка-52. Водночас літаків радіолокаційної розвідки на борту немає, як і жодного літака для повітряної дозаправки. В результаті радіус дій авіації обмежений».

«Той факт, що поряд з авіаносцем у флотилію входить буксир, також дещо говорить про стан так званого авіаносця. Тим більше після повернення з Середземного моря він знову вирушить у верф на ремонт», – сказав співрозмовник видання.

Участь авіаносця в сирійській війні не буде вирішальною, констатує Кюрзенер. «Його бойові можливості обмежені, і ефект очікується радше політичний, оскільки Росія знову хоче, щоб її сприймали як важливого гравця, в тому числі й на морі. Ймовірно, за допомогою цієї флотилії росіяни збираються заявити про військове повернення в Середземне море, певним чином позначити свою присутність. Це – пропагандистський захід», – переконаний експерт.

Як повідомлялось, російський авіаносець «Адмірал Кузнєцов» уже 10 днів перебуває в морі і йде до сирійського порту Тартус. Цієї середи російська флотилія мала зайти в іспанську Сеуту, напроти Гібралтару, для дозаправки. Раніше це було звичайною справою для російських військових кораблів – з 2011 року вони заправлялися там мінімум 60 разів. Але цього разу стався дипломатичний скандал: окремі держави НАТО зажадали від Іспанії не заправляти російські кораблі. Генсек НАТО Йенс Столтенберг зазначив, що російська бойова група в Сирії може застосовуватися для бомбардування мирного населення в Алеппо. При цьому кожна країна, додав він, може сама приймати рішення, кому дозволяти дозаправку.

Дивіться також «Як глузують з російського крейсера «Адмірал Кузнєцов». Підбірка фотожаб»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: