Бабченко і Муждабаев є пішаками в шаховій партії, - Huffpost Deutschland

Бабченко і Муждабаев є пішаками в шаховій партії, - Huffpost Deutschland
Аркадій Бабченко

Поки Бабченко приречений на мовчання, його близький друг і колега Айдер Муждабаев дещо розповідає

Все змінилося в новому житті журналіста Аркадія Бабченко, вбивство якого інсценували 29 травня українська влада, пише журналіст Huffington Post Deutschland Борис Райтшустер. Зараз Бабченко живе в Києві, в секретному місці, ізольованому від зовнішнього світу.

Журналіст розповідає про свою зустріч з Бабченком, яка пройшла в повній конспірації, в безлюдному місці за межами Києва. «Рослий ветеран війни здається безсилим. Виснаженим. Тривожним», - описує Райтшустер свого співрозмовника. «Я боявся за своє життя», - розповів Бабченко, зазначивши, що перед ним стояв вибір: або співпрацювати зі спецслужбами, або дати себе застрелити. Українські спецслужби наполягали на інсценування вбивства і запевнили Бабченка в тому, що тільки так можна зловити замовника і запобігти подальшим вбивства, передає Райтшустер. Бабченко розповів автору подробиці, проте попросив не писати про них в публікації, оскільки під час слідства Бабченко не може розголошувати деталі справи.

«Бабченко, який брав участь в обох чеченських війнах, завжди був небагатослівним. Однак тепер він став ще мовчазнішим», - зауважує Райтшустер.

Поки Бабченко приречений на мовчання, його близький друг і колега Айдер Муждабаев дещо розповідає. За словами Муждабаева, влада дала Бабченку прослухати запис телефонних розмов, в яких замовник вимагає його вбити. Також співробітники українських спецслужб показали Бабченко фотографії з ним і його дружиною, які були тільки у московських відомств, передає автор.

 

Аркадій ще живий тільки тому, що замовник вибрав виконавцем саме таємного інформатора українських спецслужб, який оразу ж поінформував про це владу, вважає Муждабаев.

Сам Муждабаев теж живе в страсі. Українська влада повідомила йому, що він також знаходиться під прицілом замовника з Москви, яким, на їхню думку, є підприємець В'ячеслав Пивоварник. «Я перебуваю на самій верхівці смертельного списку, - каже Муждабаев. - Цей список був як меню: ляльководи в Москві вибирали з нього собі жертву, яку вважали підходящою».

Муждабаев є одним з найрадикальніших критиків Путіна. Російського президента він називає «хрещеним батьком» і говорить про мафіозну державу. Це робить його об'єктом ненависті для російського пропагандистського апарату, зазначає Райтшустер. На відміну від багатьох спостерігачів на Заході і деяких на Україні, у Муждабаева немає сумнівів у тому, що смертельний список, в який входять імена 47 осіб, є справжнім і що його життя справді в небезпеці.

Муждабаева на кожному кроці супроводжує і охороняє офіцер поліції, навчаючи його, як повинна поводитися людина, життя якої знаходиться під загрозою. Наприклад, як можна проконтролювати, чи були чужі в квартирі: «Потрібно залишати двері в певному положенні або, наприклад, вішати фіранку в якості позначки», передає видання.

Муждабаев обурений тим, що Захід не звертає уваги на знущання, яким піддаються люди в окупованому Криму - арештам, побиттю, тортурам. Він часто чує, що Крим «завжди був російським». «Що за нісенітниця! Це наша батьківщина, кримських татар», - каже Муждабаев. На його думку, Захід наївний і в оцінці справи Бабченко.

«Тим не менш, владі у Києві поки погано вдається переконливо представити свою версію: що інсценування вбивства була необхідна для запобігання подальших злочинів, що вони тільки так могли захистити Бабченка, що в справі замішаний Кремль. Ясно поки тільки те, що нічого не ясно. І що замішані журналісти, такі, як Бабченко і Муждабаев, є жертвами: пішаками в шаховій партії, в якій навряд чи можна зрозуміти, хто якими фігурами ходить», - констатує Райтшустер.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: