Bellingcat встановив співробітників ГРУ, що брали участь в отруєнні болгарського бізнесмена

Bellingcat встановив співробітників ГРУ, що брали участь в отруєнні болгарського бізнесмена

Вісім офіцерів ГРУ РФ можуть бути причетні до отруєння Гебрева

Вісім офіцерів ГРУ Росії можуть бути причетні до отруєння болгарського зброяра Омеляна Гебрева з допомогою отрути «Новачок» у квітні 2015 року.

Про це йдеться в спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel.

Зазначається, що отруєння сталося у квітні 2015 року. Тоді чоловікам стало зле. Однак всі троє перебували в різних місцях. В організмі бізнесмена знайшли нервово-паралітичну речовину типу «Новачок».

Повідомляється, що під час двох передбачуваних отруєнь бізнесмена в Болгарії перебував генерал-майор Денис Сергєєв. Ця ж людина могла брати участь в отруєнні Сергія і Юлії Скрипаль в англійській Солсбері в 2018 році.

Крім Сергєєва в підготовці до отруєння брали участь Сергій Лютенко і Петро Борисов. Вони були в Болгарії з 15 по 22 лютого 2015 року. Потім їх змінили Терентьєв Іван, Микола Єжов і Олексій Калінін, які перебували в країні з 26 лютого по 8 березня. З 6 по 11 березня в Болгарії був Володимир Моісеєв, якого журналісти-розслідувачі вважають причетним до спроби перевороту в Чорногорії.

У момент отруєння Гебрева у квітні в Болгарії перебували Сергєєв, Лютенко і Борисов. Крім того, Сергєєв і ще один співробітник ГРУ Данило Капралов прилітали в країну в травні, коли, імовірно, сталася друга спроба отруєння Гебрева.

Реальні імена офіцерів ГРУ встановили за допомогою даних їхніх закордонних паспортів, а також порівнюючи фотографії в російських базах даних зі знімками, які ті робили, подаючи документи на шенгенську візу.

Причина отруєння Гебрева поки точно не зрозуміла навіть для самої жертви. Компанія Гебрева займається експортом озброєнь, «але не в таких масштабах, щоб це могло стати великою проблемою для Кремля».

За словами самого Гебрева, він постачав озброєння Грузії під час військових дій 2008 року, але його зброя складала не більше 10 відсотків від болгарських поставок цій країні. Він також стверджує, що ні прямо, ні опосередковано не поставляв зброю до України після початку конфлікту з Росією у 2014 році.

«За однією з версій, Гебрев став мішенню ГРУ в результаті провокації, яка змусила Кремль подумати, що він продавав зброю американським союзникам в Сирії», — пишуть автори розслідування.

Der Spiegel вбачає очевидні паралелі між справами Скрипаля та Гебрева. Серед схожих мотивів німецьке видання називає неприязне ставлення до обох постраждалих у Кремлі; те, що обидва контактували з небезпечною речовиною; і те, що замахи ледь не коштували їм життя.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: