Білорусь готова відновити експорт електроенергії з України

Білорусь готова відновити експорт електроенергії з України

Поставки електроенергії до Білорусі здійснюватимуться держпідприємством «Укрінтеренерго»

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик обговорив з першим заступником міністра енергетики Білорусі Леонідом Шенцем перспективи експорту електроенергії з України до Білорусі, відновлення якого підтримують обидві сторони.

Про це повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

«Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик обговорив з першим заступником міністра енергетики Республіки Білорусь Леонідом Шенцем низку питань співпраці в енергетичній сфері... Одним з важливих питань, обговорених під час зустрічі, є відновлення експорту електроенергії з України до Білорусі»,- йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, українська сторона підтримала пропозицію білоруських колег щодо відновлення діяльності українсько-білоруської робочої групи у сфері енергетики в рамках роботи Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.
Також повідомляється, що поставки електроенергії до Білорусі буде здійснювати держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго».

Як повідомили в прес-службі Міненерговугілля, для укладання контрактів та інших документів на постачання електроенергії необхідно прийняття розпорядження Кабміну «Про збільшення потенціалу експорту електричної енергії», проект якого вже розроблений і проходить погодження в інших органах виконавчої влади.

Зокрема сторони обговорили технічну можливість транзитних поставок електроенергії з України до Литви через Білорусь.

Нагадаємо, експорт електроенергії в Білорусь було зупинено у листопаді 2014 року.

23 травня міністр енергетики Ігор Насалик повідомив, що Україна може почати експорт електроенергії до Білорусі з 1 червня за умови підтримки урядом відповідного рішення.

У січні-травні 2016 року Україна (у грошовому вираженні) збільшила експорт електроенергії в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року на 25% - до 75 мільйонів доларів, повідомляє Державна фіскальна служба. 76,8% виручки від експорту припадало на поставки електроенергії в Угорщину. Близько 22,7% від загального обсягу експорту електроенергії довелося на Польщу і менш 0,5% – на Молдову.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: