Бойовики «ЛНР» не дозволили представнику ООН конфіденційно зустрітися з заручниками

Бойовики «ЛНР» не дозволили представнику ООН конфіденційно зустрітися з заручниками

Режим в СІЗО в Луганській області дуже суворий

Бойовики самоназваної «ЛНР» не дозволили спеціальному доповідачу ООН з питань катувань та жорстокого поводження конфіденційно поговорити з українськими заручниками в СІЗО окупованого Луганська.

Про це розповів спецдоповідач Нільс Мельцер.

«СІЗО в Луганській області не такі доступні. Режим дуже суворий, я би сказав деспотичний. Коли ми зайшли у приміщення, усі ув'язнені мусили стати обличчям до стіни. Ми не мали змоги конфіденційно поспілкуватися з жодним із них, тож дізнатися про ставлення до них не змогли», — сказав представник ООН.

Він додав, що бойовики «ЛНР» аргументували недопуск до заручників тим, що вони нібито «є кримінальними елементами, тож можуть бути небезпечними». Водночас Мельцер наголосив, що він був присутній у СІЗО з власними охоронцями ООН, що зазвичай дозволяє наглядачам в’язниці відійти на певну дистанцію.

«Але вони не прийняли цей аргумент. Я запропонував, що ми можемо поговорити по різні боки дверей, аби ви нас могли бачити, однак не чути. І це не було би небезпечно. Вони цього не дозволили. Це деспотичні умови роботи для мене. Я не можу належним чином отримати доступ до в'язнів», — наголосив спецдоповідач ООН.

Заразом Мельцер додав, що відвідав також СІЗО в окупованому Донецьку, де умови для заручників не такі жорсткі.

Мельцер відвідав у колонії окупованої Макіївки чотирьох українських заручників, яких мали обміняти ще наприкінці грудня 2017. За словами Мельцера, вони перебувають у доброму фізичному стані, однак рідко мають можливість спілкуватися з рідними.

Олександр Коріньков – один полонених, які утримуються в Макіївській колонії вже понад три роки. 16 лютого 2015 року він – військовий 3-го полку спецпризначення – потрапив у засідку разом зі співслужбовцем Сергієм Глондарем. Це сталося через місяць після його весілля.

Нині в полоні залишається ще шестеро з тих, кого повинні були звільнити 27 грудня. Це військові Олександр Коріньков, Сергій Глондар, Богдан Пантюшенко та Роман Совков, і двоє цивільних — Олександр Поляков і Роман Твердой.

27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся обмін заручників. Це перший за два роки та найбільший обмін. 

За даними СБУ,  на підконтрольну територію повернулися 73 заручники. Україна передала на окуповану територію 233 людини. 

Нагадаємо, 8 червня родичі політв’язнів та заручників зустрілися з Порошенком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: