Бойовики на Донбасі завершили «праймеріз» і рахують голоси «виборців»

Бойовики на Донбасі завершили «праймеріз» і рахують голоси «виборців»

В обох угрупованнях повідомили, що «голосування» пройшло без особливих порушень порядку.

Підтримувані Росією збройні сепаратисти на окупованій частині Донбасу повідомили у неділю ввечері про завершення так званого «попереднього голосування», яке вони також назвали «праймеріз».

На самочинне «голосування», за даними донецьких бойовиків, прийшло 370 тисяч людей у Донецьку й навколишніх селищах, підпорядкованих місту. Угруповання «ЛНР», яке проводило «праймеріз» в Луганську, Олександрівську й селищі Ювілейному, заявило про 54 тисяч «виборців».

Зараз, як стверджують донецькі і луганські сепаратисти, триває підрахунок голосів. В обох угрупованнях повідомили, що «голосування» пройшло без особливих порушень порядку.

Раніше повідомлялось, що на окуповані території Донбасу незаконно прибуло кілька проросійських діячів із західних держав, що, на думку сепаратистів, мають зіграти роль «міжнародних спостерігачів». Дехто з них виступив із заявами про «зразковий демократичний процес».

Представник України у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання на сході України, колишній президент Леонід Кучма заявляв днями, що проведення такого «попереднього голосування» засвідчить, що з сепаратистами «домовлятися не можна». Водночас самі сепаратисти стверджують, що їхній захід не суперечить мінським домовленостям, а мета – «виявити перед місцевими виборами на Донбасі кандидатів, які користуються справжнім авторитетом серед населення».

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів.

Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із ватажками збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

Київ наголошує, що ці вибори будуть можливі тільки після того, як Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: