Член Венеційської комісії: Резолюція ПАРЄ щодо закону «Про освіту» – це успіх України

Член Венеційської комісії: Резолюція ПАРЄ щодо закону «Про освіту» – це успіх України

Венеційська комісія задоволена співпрацею з Україною, переконує Сергій Головатий

Сергій Головатий, член Венеційської комісії в інтерв’ю «Главкому» висловив думку, що нещодавня резолюція ПАРЄ щодо українського закону «Про освіту» є вагомим успіхом.

«Погляньте, — говорить правник, — як автори проекту резолюції в ПАРЄ (а це головним чином угорські та румунські депутати) назвали цю «проблему»: за їхнім авторством назва доповіді та резолюції така: «Новий український освітній закон – головна перешкода для навчання національних меншин рідною мовою». Це ж просто відверта брехня! Бо стаття 7 нашого закону легко й переконливо доводить, що це так. І в ній – цілковито навпаки».

Як зазначає Головатий, аналізуючи ситуацію з резолюцією, слід керуватись двома засадами: з одного боку, державною мовою повинні володіти і отримувати нею освіту всі, а з іншого – особам, що належать до національних меншин, повинне бути забезпечене  право на вивчення своєї рідної мови й здобуття освіти в певному обсязі своєю рідною мовою.

А пункт 4 ухваленої Резолюції ПАРЄ щодо нового українського освітнього закону свідчить: «володіння державною мовою є одним із чинників згуртованості суспільства та його цілості, а тому правильним буде, якщо держава підтримуватиме вивчення державної мови та вимагатиме, щоб державна мова була мовою освіти для всіх».

Головатий стверджує: якщо у Венеційської комісії будуть істотні зауваження юридичного змісту, то Україні доведеться їх врахувати. Але, на його погляд, у нашому законі немає істотних порушень європейських юридичних стандартів.

Головатий також розповів, що нещодавно президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо зазначав, що співпраця України з комісією є найкращою, відколи Україна приєдналась до цього органу Ради Європи. Україна на відміну від Росії, Угорщини, Польщі чи Туреччини доволі продуктивно реагує на зауваження Венеційської комісії.

Нагадуємо, що на початку вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про освіту», один з пунктів — переведення шкільної освіти в Україні на українську мову.

Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

11 грудня Венеційська комісія має надати рекомендації до нового освітнього закону України.

Повну версію інтерв’ю з Сергієм Головатим Читайте тут: Член Венеційської комісії Сергій Головатий: Навчання виключно мовою нацменшин? Такого не допускає жодна країна Європи!

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: