Депутат Київради: борги держави можуть призводити до відключення тепла

Депутат Київради: борги держави можуть призводити до відключення тепла

Ситуація з підготовкою опалювального сезону і погашенням боргів із субсидій критична, - вважає експерт

Борги держави з пільг та субсидій можуть призводити до відключення житлових будинків від теплопостачання. Таку думку висловив депутат Київради Олексій Руденко, коментуючи ситуацію навколо одного з житлових комплексів в Києві, не підключеного до теплопостачання через борги держави перед «Київенерго».

«Таке цілком може бути, що через борги держави по субсидіях і пільгах можуть не підключатися будинки до теплопостачання. Є інформація, що 10 млрд. гривень потрібно держбюджету, щоб покрити заборгованість по пільгах та субсидіях. Щодо відключень - цілком можлива така ситуація, особливо в тих житлових комплексах, де проживає багато пільговиків», - розповів депутат Олексій Руденко.

За його словами, комісія Київради з питань житлово-комунального господарства найближчим часом має намір розглянути питання боргів по субсидіях. «Поки в Київраді не розглядали питання боргів по субсидіях, але, швидше за все, незабаром будуть виносити це питання на комісію з питань житлово-комунального господарства», - зазначив Олексій Руденко.

Нагадаємо, 31 жовтня керівник ЖБК «Арсеналець-32» (пр. Григоренко 29 і 31, Київзвернувся з листом до мера і прем'єр-міністра, в якому повідомив, що через борги держави з компенсації пільг та субсидій «Київенерго» не підключає будинку до системи теплопостачання.

У той же час, «Київенерго» на своєму сайті повідомила, що на сьогоднішній день таких будинків в столиці - 157. Компанія опублікувала повний перелік таких будинків. Це ОСББ та житлові кооперативи, які накопичили борги за спожите тепло в сумі понад 500 тис. грн. З балансоутримувачами цих будинків «Київенерго» взаємодіє на основі договорів, які передбачають поставку теплоенергії обслуговуючої компанії. Загальна сума боргу цих підприємств за тепло досягла 100 млн грн.

Борг столиці за тепло, гарячу воду і електроенергію на 1 жовтня становить 3,6 млрд грн., Зокрема, борг держбюджету по компенсації пільг та субсидій по тепло- і електроенергію - 385 млн грн (з урахуванням протоколів по вересень 2017).

Експерти раніше вже неодноразово били на сполох щодо прийдешніх проблем з проходженням нового опалювального сезону через борги держави по субсидіях. «Насправді ситуація з підготовкою опалювального сезону і погашенням боргів по субсидіях критична. Ми відразу прогнозували, що необхідно буде закласти близько 80 млрд грн. на цей опалювальний період. Але цього не сталося», - зазначила координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Нагадаємо, в Міністерстві фінансів визнали, що борги держави по субсидіях на оплату житлово-комунальних послуг вже на 10 млрд. гривень перевищують закладені в держбюджет суми на їх фінансування. За даними Держказначейства, станом на 30 жовтня різниця між обсягом наданих комунальних послуг (64,7 млрд грн.) і обсягом виділених на погашення цих послуг коштів (54,5 млрд грн.) Становить понад 10 млрд. грн.

Кабмін розпорядженням 558-р від 18 серпня перерозподілив кошти, які повинні були бути направлені на погашення боргів з оплати комунальних послуг через механізм субсидій. Зокрема, Києву суму зменшили на 1,5 млрд грн, а Київській, Полтавській, Херсонській областях сумарно збільшили на 1,8 млрд грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: