Депутати Косова пустили у парламенті сльозогінний газ

Депутати Косова пустили у парламенті сльозогінний газ

За допомогою сльозогінного газу опозиція хотіла завадити парламенту проголосувати за угоду про демаркацію кордону із Чорногорією

Опозиційні депутати в парламенті Косова в середу, 21 березня, застосували сльозогінний газ, намагаючись перешкодити затвердити договір про кордон з Чорногорією, повідомляє Balkaninsight.

Демаркація кордону є ключовою умовою для Косова, щоб отримати безвізовий режим з ЄС. Це питання - одне з тих, які тримають країну в політичній безвиході в останні роки.

Зазначається, що сльозогінний газ був розпорошений депутатами лівої політичної партії Самовизначення (Vetevendosje), коли спікер парламенту Кадрі Веселі закликав депутатів до голосування за ратифікацію угоди. Для затвердження договору необхідно було дві третини голосів - 80 з 120 депутатів.

Посли США і ЄС в Косові вже засудили насильство і закликали депутатів повернутися в парламент для ратифікації угоди з ЄС.

Нагадаємо, Чорногорія і Косово підписали угоду про демаркацію кордону в 2015 році. Однак парламент Косова її не ратифікував. Питання ратифікації було винесено у вересні 2016 році, проте опозиція на чолі з прем'єром Рамушем Харадінаєм виступила проти, тому що, як стверджувалося, за згодою Косово втрачає 8000 гектарів території.

ЄС заявляє, що Косово повинно ратифікувати угоду про демаркацію кордону з Чорногорією як умову для надання громадянам права вільно подорожувати в межах Шенгенської зони.

Як повідомлялося, в січні в Косові вбили лідера місцевих сербів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: