Депутати не розглядатимуть скандальні законопроекти проти московської церкви

Депутати не розглядатимуть скандальні законопроекти проти московської церкви

Законопроекти, що стосуються УПЦ МП не готові до розгляду

Верховна Рада відмовилася від розгляду законопроектів про діяльність релігійних організацій, оскільки в сесійній залі відсутня необхідна кількість голосів для їх прийняття. Про це повідомив заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко.

«Не будуть розглядатися, тому що немає підтримки в залі», - заявив депутат і додав, що законопроекти не готові до розгляду.

Як відомо, ВР мала розглянути два законопроекти, що стосуються регулювання роботи релігійних організацій.

Йдеться про законопроекти № 4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Радою державою-агресором» та № 4128 «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)».

Автори законопроекту №4511 пропонують ввести особливий статус для релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в країні, яка визнана ВР державою-агресором, та передбачити правовий механізм регулювання діяльності вказаних релігійних організацій на території України. Серед іншого, законопроект передбачає призначення центрального та регіонального керівництва таких релігійних організацій після погодження з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії.

Міністерство культури та комітет ВР з питань культури і духовності рекомендують прийняти законопроект в першому читанні з подальшим його доопрацюванням.

Іншій законопроект – № 4128 – передбачає врегулювання процедури замін юрисдикційної належності релігійних громад. Кожен віруючий має право змінити релігійну підлеглість, а в багатьох населених пунктах люди вже не хочуть більш перебувати в Московському патріархаті. За цим законопроектом, закон «Про свободу совісті та релігійні організації» доповнюється таким дуже розпливчастим терміном як «самоідентифікація». В УПЦ МП вбачають в цьому ризики рейдерського захоплення їх храмів. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: