Держдеп США розглядає додаткові «драконівські санкції» проти Росії

Держдеп США розглядає додаткові «драконівські санкції» проти Росії

Другий пакет ймовірних санкцій передбачає введення жорстких обмежень щодо Росії

У США запустили механізм розгляду пакету заходів проти Росії, що отримав неофіційну назву «драконівські санкції».

Про це повідомив російській службі BBC представник Держдепартаменту США Девід Теслер. Цю інформацію також оголосила представниця Держдепу Гізер Ноєрт.

Перший пакет санкцій був введений ще у серпні як реакція США на отруєння в Британії екс-російського розвідника Сергія Скрипаля нервово-паралітичною речовиною. Британія вважає Росію причетною до цього отруєння. Конгрес США дав Росії 90 днів на те, щоб пояснити ситуацію з отруєнням Скрипаля, а також надати гарантії, що більше не буде виробляти і використовувати хімічну зброю. Росія не виконала цих умов.

«Запускається механізм введення другого раунду санкцій. Закон не передбачає обов'язкового вступу санкції в силу сьогодні», — пояснив представник Держдепу.

Він уточнив, що наразі вступ в силу санкцій не оголошується, натомість США «акуратно і вдумливо опрацьовуватиме свої наступні кроки». 

Зазначається, що другий пакет ймовірних санкцій передбачає введення жорстких обмежень щодо Росії:

  • Заборона для американських банків на надання кредитів уряду Росії, якщо це не кредити на покупку продуктів харчування чи сільськогосподарської продукції;
  • Практично повна заборона на взаємну торгівлю. Виняток становить експорт з США товарів сільськогосподарського сектора;
  • Обмеження або заморозка дипломатичних відносин між США і урядом Росії;
  • Заборона на авіаперельоти компаніям, які контролюються урядом країни;
  • Введення персональних санкцій проти людей, які брали участь в поширенні хімічної зброї.

Йдеться про заборону на будь-які контракти і угоди між урядом США і людьми з «чорного списку». Крім того, забороняється імпорт в США продукції або послуг, вироблених тими, хто потрапив під санкції, або пов'язаними з ними компаніями. Винятками є товари або послуги, особливо значущі для безпеки США, або ситуації, коли замінити постачальника неможливо.

Наголошується, що паралельно з «драконівськими санкціями» в Конгресі США розглядається і законопроект, який його автори охрестили «санкціями з пекла».

В економічній частині законопроекту міститься заборона на операції і заморожування активів у США семи російських банківських структур, які вже перебувають в режимі санкцій, в тому числі «Сбербанку», ВТБ, ВЭБ і «Промсвязьбанку».

На практиці це означатиме неможливість для цих банків стандартних доларових розрахунків через коррахунки в банках США.

Крім цього, текст містить фактичну заборону на операції з російським держборгом з терміном обігу більше двох тижнів (але це стосуватиметься лише нових випусків).

Документ пропонує поширити моніторинг порушення санкцій на діяльність страхових компаній та інші пункти, а також визнати Росію державою, що спонсорує тероризм.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: