Дипломат: тепер британські політики шукають не шлях, як обійти результати референдум, а спосіб розлучення з ЄС

Дипломат: тепер британські політики шукають не шлях, як обійти результати референдум, а спосіб розлучення з ЄС

Відіграти назад результати референдуму не вийде. Треба вирішувати, як жити далі

Питання про те, яким чином і наскільки довго відбуватиметься процес від’єднання Великобританії від Євросоюзу, залишається для британців відкритим. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказала посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко.

За її словами, 50 стаття Лісабонського договору (яка відводить два роки на переговори про вихід країни з ЄС, - «Главком»), на яку всі посилаються, є загальною та не містить алгоритму дій. «Вона регулює саму можливість виходу. І зараз мають працювати юристи, щоб виробити механізм виходу, якою має бути роль парламенту Британії у цьому процесі тощо. Дискусії тривають. Також слід зважати на те, що не було прецедентів виходу після ухвалення Лісабонського договору», - зауважила вона.

Галібаренко також додала, що відіграти назад результати референдуму не вийде. «З самого початку прем’єр-міністр Кемерон дав чітко зрозуміти, що референдум буде остаточним, ніякого переголосування не буде. І всі політичні сили виходили саме з цього. Зараз в політикумі не обговорюють варіанти, як «обійти» результати референдуму. Зараз всі обговорюють, як найближчим часом оформити «розлучення» з Європейським Союзом. Тобто як зробити так, щоб британська економіка не постраждала», - сказала вона.

Вона підкреслила, що британці із самого початку виходили з того, що референдум буде один. «Вони швидше будуть шукати взаємоприйнятну формулу тимчасового співжиття з Європейським Союзом», - відзначила дипломат.

Галібаренко прокоментувала заяви прем’єр-міністра країни Девіда Кемерона з приводу відставки. «Протягом всієї кампанії Кемерон заявляв, що не бачить прямого зв’язку між рішенням референдуму і своєї відставкою. В принципі, це всі підтримували. Він довів свою ефективність як прем’єр. Але в результаті Кемерон так активно вів кампанію, так активно ратував за збереження Британії в ЄС, що фактично взяв всю відповідальність на себе», - сказала вона.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: