Доктор права розповів, який суд може притягти Путіна до відповідальності за злочини проти України

Доктор права розповів, який суд може притягти Путіна до відповідальності за злочини проти України
Міжнародний кримінальний суд

Військово-політичне керівництво Росії на чолі з президентом Путіним може бути притягнуто до кримінальної відповідальності, запевнив Саяпін

Міжнародний кримінальний суд (МКС) може притягнути президента РФ Володимира Путіна до відповідальності за воєнні злочини і злочини проти людяності в Україні. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив юрист-міжнародник, доктор права Берлінського університету імені Гумбольдта Сергій Саяпін.

Він зазначив, що до юрисдикції Міжнародного кримінального суду належить чотири категорії злочинів: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії. «Злочини агресії – це варіант, який слід одразу виключити із ситуації, яку ми зараз розглядаємо, бо МКС поки що не здійснює юрисдикцію відносно цього злочину. Цей злочин було сформульовано у 2010 році, проте МКС отримає можливість розглядати злочини агресії не раніше 2017 року», - сказав Саяпін.

Щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності, то МКС починає провадження з того, що розслідує обставини ситуації, розповів він. «В даному випадку ситуація – це події в Україні, включаючи Майдан, Крим і Донбас, починаючи з 21 листопада 2013 року. Так от, суд розглядає ситуацію, обставини, встановлює, чи було скоєно якісь злочини, що належать до його юрисдикції. Якщо прокурор суду дійде висновку, що такі злочини мали місце, то ставитиметься наступне питання: хто скоїв ці злочини? Теоретично в ситуації з Україною до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді може бути притягнуто як громадян РФ, так і громадян України, якщо буде встановлено, що вони скоїли ті чи інші злочини», - пояснив юрист.

За його словами, військово-політичне керівництво Росії на чолі з президентом Путіним може бути притягнуто до кримінальної відповідальності також. «Після того, як прокурор доходить висновку, що злочини в даній ситуації таки було скоєно, то наступним етапом є визначення підозрюваних, обвинувачених або персон, військових командирів чи інших начальників, які віддавали накази про скоєння таких злочинів. Теоретично ланцюг підозрюваних і обвинувачуваних може іти до самого верху», - сказав Саяпін.

Він повідомив, що на даному етапі, «якщо вірити інформації офіційного сайту Міжнародного кримінального суду», офіс прокурора суду вивчає ситуацію, вивчає матеріали, які вже надійшли до суду і, відповідно, після вивчення цих матеріалів прокурор зробить офіційну заяву про те, чи буде кримінальне переслідування, чи ні. «Тобто зараз суд перебуває на найпершому етапі того процесу, про який я сказав, на етапі вивчення ситуації», - пояснив юрист.

Він не зміг спрогнозувати, скільки триватиме розслідування, впродовж якого часу суд може назвати поіменно винуватців злочинів проти України. «Скільки саме – я сказати не можу, але кілька років точно», - запевнив Саяпін.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: