Документи в бідоні. На Тернопільщині викопали архів ОУН (фото)

Документи в бідоні. На Тернопільщині викопали архів ОУН (фото)
Наразі знахідку рятують, щоб потім оцифрувати і оприлюднити онлайн
Фото: istpravda.com.ua

Дослідники знайшли низку теренових звітів підпілля ОУН, а також протоколи допитів та іншу ділову документацію 1945-1949 років.

На Тернопільщині пошуковці відкопали бідон з унікальними документами українського підпілля. Наразі знахідку рятують, щоб потім оцифрувати і оприлюднити онлайн. Про це інформує Історична Правда.

Час від часу в Україні знаходять закопані сім десятиліть тому документи структур визвольного руху – УПА та ОУН. Таким чином повстанці намагалися зберегти для наступних поколінь історію боротьби за незалежність. Документи консервували переважно в алюмінієвих молочних бідонах або металевих скриньках.

Цього разу знайшли низку теренових звітів підпілля Організації українських націоналістів, а також протоколи допитів та іншу ділову документацію 1945-1949 років.

Дослідники запевняють: новий архів ОУН належить рівню не нижче надрайону. Фахівці помітили чимало документів референтури Служби безпеки ОУН, яка займалася оперативною роботою, координувала інформаторів та організовувала захист підпільних ланок від ворожих впливів.

«Архів зберігся досить добре, однак багато документів потребують реставрації. Певні, 70-80% знайденого можна врятувати, що ми зараз і робимо у нашій лабораторії», – говорить історик, член Центру досліджень визвольного руху, директор Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

Нагадаємо, раніше на Тернопільщині знайшли поховання бійців УПА.

Тим часом, у «Слузі народу» пояснили, чому хочуть героїзувати Бандеру та Шухевича.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: