Джихадисти контролюють більшу частину зони Ідліб в Сирії

Джихадисти контролюють більшу частину зони Ідліб в Сирії
Угрупування Хайат Тахрір аш-Шам завдало потужних ударів по сирійській опозиції

Дамаск може знову спробувати провести військову операцію в зоні Ідліб

Протягом січня 2019 року угрупування Хайат Тахрір аш-Шам (Комітет звільнення Леванту) захопило більше двох десятків міст і сіл на північному-заході Сирії – в зоні Ідліб. Про це повідомляє ресурс Defense News із посиланням на Associated Press.

На сьогодні дане угруповання, яке формально розірвало всі зв’язки із Аль-Каїдою, контролює територію, яка по площі дорівнює сусідньому Лівану. Мова йде про територію площею 9 тисяч квадратних кілометрів або до 5% всієї території Сирії, де проживає до 3 млн. осіб. 

В рамках січневих боїв Хайат Тахрір аш-Шам завдало потужних ударів по таким угрупованням сирійської опозиції як Нур ель-Дін ель-Зінкі, Ахрар аль-Шам, Тувар аль-Шам, Баярек аль-Іслам, Джейш аль-Ахрар. Також Хайат Тахрір аш-Шам веде активну боротьбу із бійцями Ісламської держави, які влаштували низку терористичних актів в провінції Ідліб протягом минулого місяця.

Такий розвиток подій ставить під питання продовження домовленості між Туреччиною і РФ, яка була досягнута в вересні 2018 року, щодо відмови Дамаску звільняти військовим чином зону Ідліб. Контроль угруповання Хайат Тахрір аш-Шам над більшою частиною цієї зони може дати режиму Башара Асада офіційний привід для початку військової операції.

Офіційний Дамаск вже поновив обстріли зони Ідліб. Так само на лінії розмежування бачили бригадного генерала Сухейла аль-Хасана, що може означати підготовку сил Башара Асада до початку наступу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: