Екс-міністр охорони здоров’я прокоментував ідею прибрати лікарів з бригад швидкої допомоги

Екс-міністр охорони здоров’я прокоментував ідею прибрати лікарів з бригад швидкої допомоги

На реалізацію ініціативи очільниці МОЗ піде мінімум два роки

Українська система не готова до заміни лікарів на швидких на парамедиків. Таку думку в розмові з «Главкомом» висловив екс-очільник МОЗ та заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Олег Мусій.

«Ідея – це добре. Але потрібно і розуміння, як її можна втілити в життя. В нас не підготовлені спеціалісти. Це раз. Два: для того, щоб посадити парамедиків на швидкі, потрібно готувати всю систему, починаючи від зміни закону «Про медичну освіту». Для цього потрібно задіяти парламент. Поки нам такого проекту з боку МОЗ від виконуючого обов’язки не надходило», - зазначив він.

За словами нардепа, неможна виривати одну складову із системи охорони здоров’я США, де швидку медичну допомогу надають парамедики, та просто перекладати її на українську систему.

«Це свого роду «шапкозакидання»… Навіть якщо ця ідея матиме відповідне проектне обґрунтування, спочатку потрібно прийняти у Верховній Раді відповідний закон, підготувати спеціалістів, і тільки тоді це можна запроваджувати. Цей процес займе не менше двох років», - висловив свою думку Мусій.

До того ж, як додав він, є питання: а навіщо, взагалі, це робити?

«Для чого парамедики, коли в нас є лікарські бригади? Українські лікарі набагато кваліфікованіше та якісніше надають медичну допомогу, ніж парамедики. Ви ж не хочете сказати, що парамедики краще нададуть медичну допомогу за лікарів? Це нонсенс. Я так категорично не вважаю. А якщо хтось вважає, то мені його шкода», - сказав екс-міністр охорони здоров’я.

Сенс такої ініціативи, на його думку, може полягати в спробі зекономити бюджетні кошти.

«Все, що відбувається з ініціативи міністерства два роки, має один сенс – зекономити кошти, - зазначив Мусій. – Можливо, вони думають, що парамедикам треба буде менше платити грошей… Так лікарі і так отримують зарплату у 2,5 тисячі гривень. Хіба ж це зарплата? Тому особливого сенсу немає. Зекономити кошти, можливо, вдасться лише за рахунок скорочення персоналу. Але куди подіти цей персонал? Це теж питання, яке потребує вирішення».

Нагадаємо, раніше в.о. міністра Уляна Супрун збирала нараду, на якій обговорювалася реформа екстреної медицини. Вона – прихильник введення парамедиків, і, за її задумом, вони повинні замінити лікарів у швидких. Серед іншого мова йде також про скорочення медичних бригад. Зараз у більшості машин по три-чотири людини: лікар, фельдшер, санітар (не завжди) і водій.

Кількість медпрацівників хочуть зменшити до двох – прибрати лікарів, а залишити лише фельдшера і санінструктора-водія.

Позицію нової очільниці МОЗ Уляни Супрун та її аргументацію щодо заміни лікарів на швидких на парамедиків – читайте в її інтерв’ю «Главкому» - «Населення України скорочується 25 років не через війну, а через неефективну медицину».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: