Експерт-міжнародник назвав країну-сусідку, з якою в України найкращі відносини

Експерт-міжнародник назвав країну-сусідку, з якою в України найкращі відносини
Микола Капітоненко, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Університету Шевченка, виконавчий директор Центру дослідження міжнародних відносин
Фото: Главком

Капітоненко також окреслив проблемні питання двосторонніх відносин між країнами

В України ідеальні двосторонні відносини зі Словаччиною. Це модель, за якою варто будувати сусідські відносини з іншими. Таку оцінку зробив Микола Капітоненко, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Університету Шевченка, виконавчий директор Центру дослідження міжнародних відносин, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Відносини зі Словаччиною близькі до поняття стратегічного партнерства. «Хоча Україна цим поняттям користується за будь-якої нагоди: називаємо стратегічними партнерами навіть ті країни, які не здогадуються про те, що вони є стратегічними українськими партнерами. Але у випадку зі Словаччиною у нас дійсно є все, що вважати і називати нашого сусіда стратегічним партнером. У нас є спільний кордон, гарні двосторонні відносини, є нацменшини, гарно вибудуваний механізм захисту прав нацменшин. Двостороння торгівля не така велика. І найголовніше, у нас є спільне бачення загроз з боку Росії», - каже Капітоненко.

Після подій 2014 року (окупація та анексія Криму Росією – Главком) Словаччина змінила своє сприйняття того, що відбувається в регіоні. «До подій 2014 року сприйняття політики в регіоні була крізь призму інтересів Росії, хоча спільних кордонів між ними немає. А після анексії Криму Словаччина дивиться на регіон уже крізь призму України. Вона також є членом Вишеградської четвірки, яка дуже багато допомагає Україні. Словаччина допомагає нам в питанні енергетики. І це все дуже реальні проекти, зокрема перехід на енергозберігаючі технології, а також постачання природного газу з ЄС», - продовжує Капітоненко.

Експерт-міжнародник також окреслив проблемні питання двосторонніх відносин.
«Є, звичайно, і проблемні питання. Це контрабанда. Це дуже характерний для українсько-словацьких відносин момент. Всі розуміють, що з цим треба боротися, але ніхто не розуміє як. Є дуже винахідливі способи перетинати кордон між двома державами», - іронічно зауважив Капітоненко.

Переглянути запис прес-конференції можна тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: