Експерт оцінив пропозицію Ляшка скоротити парламент та посаду прем’єра

Експерт оцінив пропозицію Ляшка скоротити парламент та посаду прем’єра

«Світові лідери вже не перший рік «чистять та скорочують» свої владні гілки», - зазначив політолог Володимир Цибулько

До Дня Конституції лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко оприлюднив своє звернення до українців, в якому запропонував внести зміни до Конституції, які могли би відновити мир та порядок в державі.

На думку Ляшка, ліквідація посади прем’єр-міністра, зменшення кількості міністрів, скорочення численності депутатів та отримання сильних контрольних функцій парламенту, відновлення порядку, встановлення керованості системи влади дозволить відродити Україну і зробити її сильною, захистити кожного українця. Водночас президент має бути главою держави і виконавчої влади, формувати уряд і нести повну відповідальність за стан справ в країні.

Ідея посилення владних вертикалей і чіткий розподіл прав та обов’язків державних керманичів не нова – зазначають експерти. Просто невигідна для тих, хто наразі є при владі. Поставити себе у рамки прописаних обов’язків означає, що треба відповідати за свої дії, без можливості «вислизнути» з невигідної ситуації.

«Пропозиція Ляшка скоротити парламент та посаду прем’єра відповідає останнім глобальним тенденціям та викликам. Світові лідери вже не перший рік «чистять та скорочують» свої владні гілки, прибирають роздуті штати законотворців, причому як на державних, так і на місцевих рівнях. І системи, де при владі є обмежена кількість людей, зрозуміло хто і за що несе відповідальність, прекрасно функціонують. Так, це «ускладнює» життя керманичам, але при таких умовах до влади можуть приходити тільки ті, хто насправді може відповідати за свої слова та дії, а не думати, як нажитися і щоб за це нічого не було. Дуалізм у владі – добре насамперед для влади, доля та економічне процвітання народу тут не на першому місці», - зазначив політолог Володимир Цибулько.

Читайте також: «Треба змінювати не Конституцію, а себе». 22-й річниці Основного закону присвячується»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: