Експерт пояснив, чому нейтральний статус України – запрошення до окупації

Експерт пояснив, чому нейтральний статус України – запрошення до окупації
Голова Громадської Ліги Україна–НАТО Сергій Джердж

До початку російсько-української війни ми були нейтральною та позаблоковою країною, нас це зовсім не вберегло, зазначив Джердж

Статус нейтралітету та позаблоковості не врятує Україну від агресії з боку Росії. Таке переконання висловив голова Громадської Ліги Україна–НАТО Сергій Джердж під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

На його думку, статус нейтралітету України – це запрошення до окупації.

«До початку російсько-української війни ми були нейтральною та позаблоковою країною. Нас це зовсім не вберегло. Навпаки це прискорило процес війни проти нас. Росія розглядала Україну як безпекову сироту, яка не пов’язана ніякими договорами з іншими країнами, яка не може отримувати допомогу від НАТО. Тому нас легко було завоювати», - говорить Джердж.

Він наголошує, що у 2014 році Україна позбулася статусу позаблоковості і це відкрило шлюзи для надання допомоги від НАТО. Це уніформа, шоломи, бронежилети, захисні окуляри, акумулятори, автомобілі, шини, прилади нічного бачення, навчання наших військових. «За ці роки війни сумарно ми отримали допомоги на суму близько 760 млн дол. США, по курсу НБУ це близько 20 млрд гривень», - сказав експерт.

За його словами, нейтралітет країни як такий не працює.

«Дехто нам нав’язує таку думку, мовляв, Рада Безпеки ООН могла б нам гарантувати якийсь там нейтралітет. Про це відверто говорить Олександр Мороз. Але це блеф! Це цинічна провокація. Адже ми знаємо, що сьогодні Радбез ООН по Україні не може прийняти жодного рішення. Навіть рішення про створення суду в рамках ООН щодо загибелі малайзійського літака МН17 не могли проголосувати. Якщо Росія і піде на такий крок, щоб в ООН щось на кшталт прийняти щодо нашого нейтралітету, то це лише з метою приспання нашої пильності, щоб ми повірили і наступили в черговий раз на граблі. А потім може бути ситуація, що через місяць-два Росія розгорне повномасштабне вторгнення на Україну. І що тоді робити? Знову апелювати до Радбезу ООН? Так Росія знову заблокує всі рішення. Адже вона має право вето», - резюмував експерт.

Дивіться запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: