Експерт пояснив, чому зросла ціна бензину на АЗС

Експерт пояснив, чому зросла ціна бензину на АЗС

Основною причиною подорожчання нафти трейдери називають введення США санкцій проти Ірану у листопаді

Вартість пального почала зростати два місяці тому. Перша причина такого зростання – зміна валютного курсу в Україні. Друга – подорожчання ціни на нафту. Такі думки висловив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Ціна на бензин почала зростати ще два місяці тому – у серпні.

«Тоді це було викликано девальвацією гривні. Долар укріпився до 26-28 гривень. Для імпорту нафтопродуктів це критично – зміна валютного курсу. Ми імпортуємо 80-85%. Чим дорожча валюта, тим вища собівартість  закуповування нафтопродуктів», - говорить Куюн.

Він пояснив пропорцію, що кожна гривня в курсі долара – це 80 копійок в ціні на АЗС. «Тому курс пішов близько на дві гривні, значить, 1 гривня 60 копійок в середньому відбулася корекція ціни в серпні. У вересні ситуація змінилася. Естафету підхопив світовий ринок. Ціна на нафту почала стрімко зростати. Із 72 доларів за барель на початку вересня ціна на 10 жовтня виросла до 85 доларів за барель», - продовжує експерт.

Основною причиною подорожчання нафти трейдери називають введення США санкцій проти Ірану у листопаді. Санкції ці невідворотні. «Америка пригрозила всім споживачам іранської нафти теж санкціями, якщо вони будуть купувати нафту в Ірані. Ринок очікує зменшення поставок. Тобто ще нічого не відбулося фізично, а на цих очікуваннях ціна на нафту злетіла на 15%. Тому ці два фактори стали причинами, чому в Україні ціна на нафтопродукти виросла на 10% за останні півтора місяці», - зазначає Куюн.

Експерт переконаний, що зі зниженням вартості нафти, ціни на АЗС також поповзуть вниз.

«Сьогодні наш ринок синхронізувався зі світовою ситуацією. І далі все залежатиме від ціни на нафту. Але є і гарні новини. Сьогодні ціна на нафту знизилася. Якщо 10 жовтня вартість була 85 доларів за барель, то сьогодні 12 жовтня 81. Можу спрогнозувати, що наступного тижня почнеться зниження ціни на пальне на АЗС», - резюмував експерт.

Переглянути запис прес-конференції:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: