Експосол: МЗС не може бути лише міністерством евакуації

Експосол: МЗС не може бути лише міністерством евакуації
Експосол Валерій Чалий прогнозує нові зміни і в МЗС, і в Кабміні

Валерій Чалий прокоментував останню рокіровку дипломатів в уряді

В Україні завжди була проблема з координацією тих, хто виробляє і здійснює зовнішню політику. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив Надзвичайний і Повноважний посол України у США (2015-­­2019) Валерій Чалий. Так він прокоментував рокіровку у зовнішньо-політичному блоці, коли зі зміною уряду очільник Міністерства закордонних справ Вадим Пристайко став віце-прем’єром з євроінтеграції, а віце-прем’єр Дмитро Кулеба – керівником МЗС.

«Керує цією політикою президент, але дуже багато залежить від того, яка взаємодія відбувається між МЗС і Офісом президента. Адже президент має більше важелів впливу на рішення парламенту і уряду, які потрібні для ефективної зовнішньої політики», - сказав він. 

Чалий наголосив, що коли він працював зовнішньополітичним радником президента Петра Порошенка, а МЗС очолював Павло Клімкін, був період «максимально ефективної взаємодії Михайлівської і Банкової».

«У нас ніяких конфліктів не було. Можливо, це було викликано тим, що Росія нас атакувала і нам було не до конкуренції. Президент Порошенко, маючи великий досвід зовнішньополітичної діяльності, фактично очолював цю роботу», - нагадав він.

Щодо Вадима Пристайка, Чалий зауважив, що той «був би більш ефективним у Брюсселі, на посаді посла України при НАТО», бо там «не реалізував до кінця всі свої плани».

Стосовно нового керівника МЗС, то «під час пандемії, коли багато речей треба робити в онлайн-режимі, він перебуває у своєму човні».

«Здібності Дмитра Кулеби як комунікатора та піарника від дипломатії зараз якраз затребувані. Не знаю, чи втримає він чітку позицію у принципових питаннях, які стосуються, наприклад, загроз капітуляції, і на кого він спиратиметься в роботі міністерства. Поки що бачу, що він намагається підібрати свою команду та працювати активно, уникаючи впливу зовні, але як довго це триватиме – також питання. Адже де-факто керівництво залишається на Банковій», - зазначив дипломат.

Чалий вважає, що нашим дипломатам треба тільки подякувати за роботу з повернення українців із-за кордону під час пандемії коронавірусу. Однак, він переконаний, що «МЗС не може стати лише міністерством евакуації, у нього є багато інших завдань».

Дипломат зауважив, що інтенсивність двосторонніх міжнародних контактів відчутно зменшилася і реалізація наших планів на стратегічних напрямах пригальмовує. На його думку, всі концентруються на завданнях на найближчі місяці.

«Як міністри можуть концентруватись на чомусь більшому, якщо відчувають себе тимчасовими? Хотів би побажати їм успіху, але думаю, що вже в цьому році ми побачимо нові зміни і в МЗС, і в Кабміні», - прогнозує дипломат.

Нагадаємо, що Президент Трамп запропонував Сенату затвердити кандидатуру Кейта Дейтона на посаду посла США в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: