«Екстреміст» Ільченко розповів про знущання окупантів у кримському СІЗО

«Екстреміст» Ільченко розповів про знущання окупантів у кримському СІЗО
Фото novynarnia.com

Від мене вимагали, щоб я вдягнув так звану георгіївську стрічку. Я, звичайно, відмовився це зробити. І за це мені 4 доби не давали спати, взагалі лягти на нари, - Ільченко

У кримському СІЗО окупанти забороняють ув'язненим говорити українською та кримськотатарською мовою, а за відмову вдягнути «колорадську» стрічку позбавляли сну. Про це розповів на прес-конференції в Укрінформі політв'язень Юрій Ільченко, який майже рік провів у СІЗО в окупованому Криму і втік з-під арешту. 

«Мене кілька разів кидали до карцера - як у Сімферополі, так і в Севастополі - за мою позицію, за те, що проводив агітацію, навіть будучи у в'язниці. У камері взагалі не давали спілкуватися. Але що можна віднести до тортур - що забороняли спілкуватися українською і кримськотатарською мовами. Це був національний тиск, і ми мали спілкуватися їхньою мовою», - сказав Ільченко.

Він також розповів про обурливий випадок, що стався на День Перемоги, 9 травня. «Від мене вимагали, щоб я вдягнув так звану георгіївську стрічку. Я, звичайно, відмовився це зробити. І за це мені 4 доби не давали спати, взагалі лягти на нари. Примушували стояти, в крайньому разі сидіти. Якщо я трохи починав засинати, то били. На третю, четверту добу це було дуже важко», - каже колишній політв'язень.

За його словами, до тортур можна прирівняти й самі умови існування. Так, люди у переповнених камерах мусять спати на ліжку по черзі, а тюремні харчі були неїстівними: «Сніданок взагалі не брали, бо це смерділо так, що нудило. Брали на обід тільки першу страву і лише рідину, до якої додавали те, що передавали з дому раз на місяць. Двічі на тиждень давали щось на кшталт макарон».

Тепер Ільченко планує розповісти про пережите не лише в Україні, а й усьому світу, Європі, «де трохи вже почали забувати про Крим». «Хочеться нагадати, що ця проблема існує, що свідомі українці, кримські татари кожного дня, кожного тижня потрапляють до в'язниць, зазнають катувань. Все нові і нові люди змушені виїжджати зі своїх домівок, часто втрачаючи повністю все, як втратила і моя сім'я - я не можу продати своє майно в Криму, тому що це не дає зробити російська влада», - сказав він.

Як повідомлялось, Юрію Ільченку 37 років. До ув'язнення він був керівником мовних курсів у Севастополі, знає 8 мов. Він був затриманий 2 липня 2015 року за 280 і 282 статтями Кримінального кодексу РФ - публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності і розпалювання міжнаціональної ненависті або ворожнечі. Провів у слідчому ізоляторі Сімферополя 11 місяців. 2 червня 2016 року був звільнений під домашній арешт і втік.

Слідчий комітет Російської Федерації по місту Севастополю звинуватив  політв'язня Юрія Ільченка в педофілії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: