Філарет сподівається, що Україна отримає Томос до кінця року

Філарет сподівається, що Україна отримає Томос до кінця року
Патріарх Філарет

Вселенський патріарх буде сприяти об’єднанню церков в Україні

Предстоятель української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет висловив сподівання, що Україна отримає Томос до кінця року.

Про це Філарет заявив в ефірі «Українського радіо».

«Думаю, що так. До кінця року відбудеться і обєднання (церков – ред.), і Томос – отримаємо, і будемо мати одну в Україні православну церкву», - сказав він.

За його словами, Вселенський патріарх буде сприяти об’єднанню церков в Україні.

«Я думаю, що допоможе нам Вселенський патріарх в цьому. Адже буде представник Вселенського патріарха на цьому об’єднавчому соборі. Він буде сприяти тому щоб обєднання відбулось», - додав він.

Водночас Філарет наголошує, що президент не прийматиме участі у соборі.

«Те, що надання Томосу має політичне значення – ми від цього не відмовляємось. А точніше утворення незалежної української церкви має політичне значення. Тому без української церкви, не може існувати держава.. Тому держава і церква взаємозалежні, хоча держава не втручається у внутрішнє життя церкви…Ось, наприклад, буде Собор. А президент не буде мати участі ніякої. Бо ми самі повинні об’єднатись, прийняти статут і т.д. »,- повідомив Філарет.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: