Філарет заявив про намір стати предстоятелем майбутньої Української помісної церкви

Філарет заявив про намір стати предстоятелем майбутньої Української помісної церкви
Очільник Української православної церкви Київського патріархату Філарет

Предстоятель помісної церкви повинен мати богословську освіту, знати церковні канони та мати досвід управління церквою, а не єпархією, - очільник УПЦ КП

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив про намір очолити майбутню єдину помісну церкву в Україні. Новообраному очільнику Української помісної церкви Константинопольський патріархат має передати Томос про автокефалію. Про це пише «Громадське».

«Не можу сказати, хто мені складе конкуренцію (на пост предстоятеля помісної церкви – ред.). Чому ні? (не готовий поступитися амбіціями – ред.), не тому, що я вважаю себе таким, а тому, що Москва зробить усе, аби зруйнувати українську православну церкву. А щоб довести її до завершення, я повинен працювати до кінця, якщо Архієрейський собор мені це довірить. А якщо не довірить — тоді вони беруть на себе відповідальність за створення єдиної помісної церкви», — заявив владика Філарет.

За його словами, до майбутнього предстоятеля помісної церкви висуваються певні вимоги. Зокрема, ця людина повинна мати богословську освіту, повинна знати церковні канони та мати досвід управління церквою, а не єпархією.

«А якщо досвіду нема, то діла не буде. Вселенський патріарх хоче, щоб церкву очолював не патріарх, а митрополит», — додав Філарет.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: