Глава УГКЦ розповів про нові звинувачення російської церкви

Глава УГКЦ розповів про нові звинувачення російської церкви

Російський митрополит Іларіон, як повідомив глава УГКЦ, заявив, що греко-католики спілкуються з українськими «неканонічними православними»

Російська православна церква під час форуму у Ватикані на тему сім'ї звинуватила Українську греко-католицьку церкву у підтримці Київського патріархату і розпалюванні «громадянської війни».

Слова російського митрополита Іларіона передав глава Української греко-католицької церкви Святослав.

«Замість того, щоб пояснювати доктрину православної церкви про сім'ю, він використав можливість промовляти в присутності Святійшого Отця і всіх отців Синоду і в черговий раз агресивно атакував Українську греко-католицьку церкву. В чому полягала його атака. Найперше - він вкотре заперечив право на існування Української греко-католицької церкви... Сам факт існування нашої церкви становить виклик. Друге звинувачення, яке прозвучало в нашу адресу, це було звинувачення в тому, що саме греко-католики спричинили чи розпалюють «громадянську війну» в Україні, оскільки «підтримали одну сторону протистояння», - сказав глава УГКЦ, відеовиступ якого опублікував «Католицький оглядач».

За словами Святослава, риторика РПЦ протягом 25 років щодо греко-католиків не змінилася. Проте існує й третя теза, яку висловив Іларіон. Він заявив, що греко-католики спілкуються з українськими «неканонічними православними», чим сприяють відриву УПЦ від церкви-матері, тобто від Москви. Це звинувачення раніше так прямо не звучало. 

«Мені стає цілком очевидно, що справді хтось хоче перенести це протистояння, яке сьогодні є в Україні між українським суспільством та зовнішнім агресором, на релігійний ґрунт. І таким чином розпалити міжрелігійний, міжконфесійний конфлікт в Україні. І тут би я погодився з патріархом Філаретом, що хтось хоче посварити релігійне середовище», - заявив Святослав. 

Він запевнив, що втілити такі плани не вдасться, а на провокації представники УГКЦ не піддадуться.  Глава УГКЦ зазначив, що протягом 25 років такої єдності між православними, католиками та протестантами, як зараз, не було. 

«Я сподіваюся, що ті три провокації, три атаки в одному пакеті, які були скоєні на найвищому форумі католицької церкви, зазнали абсолютно фіаско. Ви питали, як відреагувало середовище, - вкрай негативно. До мене потім підходили представники усіх єпископських конференцій, висловлюючи велику солідарність нашій церкві і Україні», - заявив предстоятель Української греко-католицької церкви.

Святослав додав, що Папа Римський також був дуже стурбований подібними висловлюваннями представника Російської православної церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: