Голландці інвестуватимуть у видобуток газу на Юзівському родовищі

Голландці інвестуватимуть у видобуток газу на Юзівському родовищі
Фото з відкритих джерел

Голландська компанія "Юзгаз", яка була визнана переможцем конкурсу на залучення інвестора для пошуку і розробки вуглеводнів на Юзівській площі, вкладе у проект $200 млн

Голландська компанія «Юзгаз», яка була визнана переможцем конкурсу на залучення інвестора для пошуку і розробки вуглеводнів на Юзівській площі, вкладе у проект $200 млн.

Про це повідомляє Dt.ua з посиланням на конкурсні заявки компаній-претендентів.

«Можна зробити висновки, що заявка "Юзгаз»/Yuzgaz (Нідерланди, 100%-ва «дочка» Emerstone Energy) виявилася набагато більш привабливою, ніж у конкурентів. Так, компанія запропонувала найбільшу програму робіт в перші п'ять років: буріння 15 свердловин із зобов'язаннями в $200 млн», - пише видання.

«Юзгаз» також підписав меморандум про взаєморозуміння з нафтосервісної компанією Schlumberger, що повинно гарантувати виконання всіх пошукових робіт на високому професійному рівні. Натомість "Юзгаз" отримує 90% в проекті УРП (80% «Надра Юзівська» і 10% «СПК-Геосервіс», яка вийшла з проекту). Не менш важлива умова, що буріння першої свердловини повинне початися вже в перший рік реалізації проекту, тобто проект починається відразу.

Двоє інших претендентів на участь в УРП щодо Юзівської площі, які брали участь у конкурсі, - "Балкаш», дочірня компанія нафтотрейдера Vitol (Нідерланди), і Burisma Holdings (Кіпр) Миколи Злочевського, були набагато скромніші в пропозиціях.

Конкурсна пропозиція Burisma Holdings по Юзівській ділянці на перший п'ятирічний період - буріння двох нових свердловин та відновлення 2-3 раніше пробурених, фінансові зобов'язання 2,7 млрд грн (108 млн дол.). Burisma претендувала на 80-процентну частку в УРП (70% "Надра Юзівська» і 10% «СПК-Геосервіс»). «Балкаш» - теж новостворена компанія для участі в проекті УРП щодо Юзівської площі. Тим не менш Vitol вже присутній на ринку газовидобутку в Україні, його дочірня компанія Arawak володіє 50% в компанії «Гео-Альянс», інші 50% належать Віктору Пінчуку. Пропозиція «Балкаш» на конкурсі по Юзівській ділянці - це викуп 50% в проекті УРП за 250 тис. дол. і інвестиції в геологічні дослідження, в тому числі буріння трьох свердловин - 49,5 млн дол. При цьому на першому етапі (п'ять років) інвестиції складуть всього 10 млн дол.

Нагадаємо, що в 2012 році компанія Shell перемогла в конкурсі на розробку Юзівської площі. У січні 2013 року було підписано Угоду між Україною, "Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс" і ТОВ «Надра Юзівська». Термін дії УРП – 50 років з можливістю продовження. Площа ділянки 7886 кв. км. УРП щодо Юзівської площі повинна була стати найбільшим інвестиційним проектом в нафтогазовій галузі за всю історію незалежної України. Однак через ситуацію в країні Shell вирішила залишити проект в односторонньому порядку, скориставшись обставинами форс-мажору.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: