Гроші пенсіонерів Росія витрачає на зброю - Bloomberg

Гроші пенсіонерів Росія витрачає на зброю - Bloomberg
politrussia.com

Обіцяна індексація пенсій становить для бюджету приблизно таку ж суму, на яку цьогоріч були фактично збільшені військові витрати

Нещодавнє зростання цін на нафту стало несподіваним подарунком для Росії. Проте соціальні витрати не зростають. У Кремля є інші плани на зайві гроші. Про це пише Bloomberg

На думку колишнього радника Путіна з економіки Андрія Іларіонова, кошти в безпрецедентних обсягах витрачаються на безпеку і оборону. Він зазначив, що російські оборонні витрати за період з січня по квітень були на 15% вище, ніж у 2015 році. У постійних цінах вони зросли з 2010 року на 75%, хоча російський ВВП за цей час збільшився всього на 5,4%. Росія в цьому році витрачає на оборону 4,6% від ВВП - максимальну частку за весь час перебування Путіна при владі.

«Обіцяна восьмипроцентна індексація пенсій (близько півтрильйона рублів) становить для бюджету приблизно таку ж суму, на яку цьогоріч були фактично збільшені військові витрати», - підкреслив Іларіонов.

«Заради того, щоб продовжувати фінансування військових авантюр на кшталт сирійської операції, Путін готовий навіть ризикувати рейтингами своїх найближчих політичних союзників (його власний рейтинг може витримати втрату кількох пунктів). Мабуть, він упевнений, що посткримський спалах патріотизму і антизахідна істерія, як і раніше, досить сильні, і йому не потрібно міняти пріоритети. Судячи з опитувань, в короткостроковій перспективі він справді не дуже ризикує. Однак наростаюча мілітаризація висмоктує ресурси з приватного бізнесу, здатність якого залучати кошти ослаблена спробами Заходу ізолювати російський режим. Вже зараз заборгованість російських компаній опустилася до найнижчого з 2010 року рівня, і до того ж влада продовжує вичавлювати з них податки», - пише видання.

На думку журналістів Bloomberg, уряд РФ міг би з легкістю відновити економічне зростання. Для цього необхідно лише обмежити військові витрати до рівня п'ятирічної давнини та послабити податковий час. Однак найближчим часом цього, швидше за все, не слід очікувати: для Росії зброя важливіша за економіку.

Як повідомлялося, в кінці минулого місяця, коли кримські пенсіонери поскаржилися прем'єр-міністру Дмитру Медведєву на низькі пенсії і попросили проіндексувати виплати відповідно до інфляції - передбачається, що уряд повинен робити це щороку, - він дав відповідь, який швидко розлетівся по соціальним мережам і навіть змусив Путіна принести щось на кшталт вибачень.

«Просто грошей немає. Знайдемо гроші - зробимо індексацію. Ви тримаєтеся тут, вам всього доброго, гарного настрою і здоров'я », - сказав прем'єр-міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: