Історик проаналізувала, як змінювався імідж України за роки незалежності

Історик проаналізувала, як змінювався імідж України за роки незалежності

Науковець наголосила, що формування нового іміджу країни залежить як від громадян, так і від політикуму та лідерів

Протягом періоду незалежності імідж України змінювався. Україну вважали переможеною країною та дивилися на неї крізь окуляри російських інтересів. Однак, драматичні полдії на Майдані відновили інтерес до України. Такі думки висловила Тетяна Водотика, науковий співробітник Інституту історії НАН України, співавторка книги «Ігри відображень: якою бачить Україну світ, під час прес-конференції в прес-центрі Главком.

Україна не могла адекватно оцінити своє становище на початку 90-х років.

«Тоді Україна вважала , що перемогла Радянський Союз. Західні країни дивилися на Україну навпаки як на переможену. У першій половині 90-х США та Західна Європа сприймали нашу державу виключно крізь призму російських інтересів на пострадянському просторі. Лише після 1997 року, коли було укладено Великий договір між Росією та Україною, у Страсбурзі група пострадянських країн створила об’єднання ГУАМ, а Україна приєдналася до програми «партнерство заради миру», ставлення поступово почало змінюватися», - говорить Водотика.

Але історія з «касетним скандалом» у 2000 році, який виглядає інспірованим РФ, а також скандал довкола радіолокаційних станцій «Кольчуга» зіпсував відносини із західними партнерами.

За словами історика, ситуація діаметрально змінилася після Помаранчевої революції.  І пост помаранчевий час позначився активними спробами цілеспрямовано формувати імідж України на державному рівні.

«Проведення Євро 2012 не зуміло надати потужного позитивного імпульсу, оскільки Україна на Заході знову сприймалася крізь призму російського інтересу, до того ж додався чинник ув’язнення Юлії Тимошенко», - продовжує Водотика.

Нарешті драматичні події Євромайдану та Революції Гідності відновили інтерес до України. І формування нового іміджу країни залежить як від громадян, так і від політикуму та лідерів.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Придбати книгу Ігри відображень: якою бачить Україну світ» можна тут 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: