Європейський суд відхилив скаргу родичів загиблих у Скнилівській трагедії

Європейський суд відхилив скаргу родичів загиблих у Скнилівській трагедії

Розгляд справи в ЄСПЛ тривав рівно 10 років – скарги родичів загиблих було зареєстровано в ЄСПЛ 30 серпня та 1 вересня 2006 року

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення у двох скаргах, поданих родичами загиблих внаслідок катастрофи військового літака на авіашоу у Скнилові, пише «Європейська правда».

На сайті суду опубліковано рішення у справах «Родина Міхно проти України», а також «Світлана Атаманюк та інші проти України». Подружжя львів’ян, Сергій та Тетяна Міхно, а також четверо членів родини Михайлів – Наталя, Андрій та їхні доньки Наталя та Андріана – опинилися в епіцентрі катастрофи, яка сталася 27 липня 2002 року. Вони загинули на місці.

Родичі загиблих вважали, що держава Україна порушила ст. 2 Європейської конвенції з прав людини (право на життя), яку сформульовано таким чином: «Право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше, ніж на виконання смертного вироку суду...»

Розгляд справи в ЄСПЛ тривав рівно 10 років – скарги родичів загиблих було зареєстровано в ЄСПЛ 30 серпня та 1 вересня 2006 року.

Страсбурзький суд вирішив, що скарга на державу в даному випадку не є обґрунтованою, оскільки Україна не приховувала даний інцидент та провела повне розслідування катастрофи. «Суд вирішив, що в обох випадках розслідування інциденту було достатньо незалежним, адекватним і швидким, а заявники мали достатній доступ до процессу», – йдеться, зокрема, у повідомленні суду.

Крім того, ЄСПЛ відхилив як необґрунтовану скаргу за статтею про заборону катувань.

Водночас щодо однієї зі скарг ЄСПЛ знайшов порушення статті конвенції про справедливе відшкодування через те, що родина Міхно тривалий час не могла домогтися виплати компенсації від держави, попри рішення національних судів на їхню користь. Україна має компенсувати їм 3600 євро та 360 євро на юридичні витрати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: