Колекторам заборонили стягувати борги під час війни: хто може не платити

Колекторам заборонили стягувати борги під час війни: хто може не платити
Українські військові отримали захист від колекторів на час війни
фото з відкритих джерел

Рада заборонила колекторам приходити до військових та їхніх родин

Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 7414, який захищає учасників бойових дій, військовослужбовців ЗСУ від колекторів. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив нардеп від фракції Голос Ярослав Железняк.

«За» проголосували 302 депутати. 

Закон діятиме у період дії воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

Законопроєкт передбачає звільнення від стягнення боргів зі споживчого кредитування на період дії воєнного стану. Нововведення стосуються насамперед: військовослужбовців, зокрема тих, хто служить у лавах ЗСУ, Нацгвардії, Тероборони, Держприкордонслужби, Держспецзв'язку та інших військових формувань; військовослужбовців, які стали особами з інвалідністю через поранення під час служби;
родичів загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців; осіб, які перебувають у полоні або зникли безвісти.

Якщо особа, яка має один із визначених статусів, втрачає його, то протягом 30 днів вона повинна повідомити кредитодавця про це. Водночас кредитодавці зобов'язані розмістити на своїх сайтах контактні дані, за яким громадяни можуть повідомляти про набуття чи втрату статусу, який передбачає заборону стягнення кредитів.

Відповідно до закону, кредитодавець має право звернутися до державних органів для підтвердження інформації щодо проходження служби, інвалідності, загибелі чи зникнення безвісти або потрапляння в полон.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що чимало громадян до повномасштабного вторгнення Росії користувалися споживчими кредитами. Однак зараз держава повинна забезпечити соціальний захист для тих, хто боронить нашу країну та членам їхніх родин.

Нагадаємо, НБУ розробив порядок інформування виконавців про відкриття та закриття рахунків користувачів-боржників згідно з вимогами нового Закону України «Про платіжні послуги», основні положення якого вводяться в дію у другому півріччі 2022 року.

Як повідомлялося, з 14 липня в Україні по-новому запрацювали фінустанови і колекторські компанії із простроченою заборгованістю.

До відома, Національний банк України надав роз'яснення щодо правомірності дій колекторів, які допомагають фінустановам отримати від боржників непогашені кредитні кошти. У НБУ також пояснили, як захистити себе у випадку погроз чи нав’язливих дзвінків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: