Країни НАТО засудили Росію за кібернетичні атаки

Країни НАТО засудили Росію за кібернетичні атаки

НАТО буде продовжувати зміцнювати свою оборону і заходи стримування

Держави-союзниці НАТО виступили на боці урядів Нідерландів і Великої Британії й закликали Росію припинити «грубі спроби підірвати міжнародне право й інституції» через кібернетичні атаки.

Про це у штаб-квартирі НАТО заявив голова цієї організації Єнс Столтенберг.

За його словами, держави Альянсу закликали Москву припинити свою «безрозсудливу модель поводження, включаючи застосування сили проти сусідів, спроби втручання у виборчі процеси і широкомасштабні дезінформаційні кампанії».

Генеральний секретар НАТО повідомив, що Нідерланди 4 жовтня на засіданні Північноатлантичної ради відзвітували перед міністрами оборони країн НАТО щодо кібернетичних атак на представництво Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) в Гаазі.

«Операція була проведена ГРУ, російською військовою розвідкою, але була припинена нідерландськими спецслужбами у партнерстві з Великою Британією. Крім того, Велика Британія визначила, що ГРУ стояла за цілою низкою кібератак у всьому світі. Це подіяло на громадян багатьох країн, включаючи Росію, і спричинило величезні економічні втрати», – заявив Столтенберг.

У відповідь, зауважив керівник блоку, НАТО буде продовжувати зміцнювати свою оборону і заходи стримування, щоб боротися з гібридними загрозами, в тому числі і в сфері кібербезпеки.

«Сьогодні міністри оборони НАТО обговорили прогрес, досягнутий у створенні нового Центру кібернетичних операцій, який інтегруватиме національні кібернетичні потенціали у наші місії та операції й підтримуватиме нашу кібернетичну стійкість», – повідомив Столтенберг.

Серйозну стурбованість з приводу спроби Росії підірвати роботу Організації з заборони хімічної зброї, яка є поважною міжнародною організацією і працює на території Нідерландів, висловили і голова Європейської дипломатичної служби Федеріка Могеріні та голова Європейської ради Дональд Туск.

«Цей агресивний акт демонструє зневагу до поважної місії Організації з заборони хімічної зброї, яка працює над знищенням зброї в усьому світі за мандатом Організації Об’єднаних Націй», – заявили представники ЄС.

Засуджуючи дії Росії, які підривають міжнародне право і міжнародні інституції, ЄС запевнив, що буде у кібернетичному сенсі «продовжувати зміцнювати стійкість своїх установ, а також своїх держав-членів та міжнародних партнерів і організацій».

Раніше повідомлялося, що влада Нідерландів оголосила про висилку у квітні чотирьох росіян, які планували здійснити кібератаку на Організацію щодо заборони хімічної зброї.

Як відомо, навесні 2018 року ОЗХЗ займалася вивченням замаху на Сергія та Юлію Скрипаль в Солсбері, а також хімічної атаки в Сирії, в здійсненні якої Захід звинуватив режим Башара Асада та РФ. Росія традиційно відкидає всі звинувачення.

Міністерство оборони Нідерландів оприлюднило імена висланих з країни співробітників ГРУ РФ.

У свою чергу перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що Росія дзеркально відповість на висилку чотирьох її громадян Нідерландами.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: