Куба звинуватила США в «політичній маніпуляції»

Глава кубинського МЗС відкидає звинувачення в проведенні акустичної атаки на американських дипломатів

Заяви США, що ряд американських дипломатів в Гавані, імовірно, зазнав «акустичних» атак, є «політичною маніпуляцією» і спрямовані на підрив двосторонніх відносин. Впевненість в цьому висловив в суботу, 28 жовтня, глава кубинського МЗС Бруно Родрігес Паррілья.

Міністр висловив думку, що «неприпустимо і аморально» екстраполювати «будь-які політичні розбіжності» між двома державами на громадян цих країн. За словами Бруно Родрігеса, США вирішили застосувати заходи «політичного характеру», проте дані кроки, в першу чергу, «завдадуть шкоди кубинському народу».

У вересні стало відомо, що Держдепартамент США розробляє план по скороченню штату співробітників американського посольства в Гавані. В першу чергу, Сполучені Штати планують вивезти з диппредставництва службовий персонал і членів сімей дипломатів. Крім того, Вашингтон рекомендував американцям відмовитися від відвідування острова.

На початку серпня офіційний представник Держдепартаменту США Хізер Нойерт повідомила, що Вашингтон зафіксував кілька «інцидентів», в результаті яких американським дипломатам було надано медичну допомогу, після чого вони покинули Гавану. Постраждалі скаржилися на втрату слуху, сильні головні болі, втрату почуття рівноваги і когнітивні порушення. Надалі такі випадки повторилися, торкнувшись в цілому 22 співробітників посольства США в Гавані.

«У нас немає однозначної відповіді, що могло викликати ці інциденти», - відзначала Нойерт. У той же час джерела телеканалу CNN в Держдепі повідомили, що мова йшла про «акустичну атаку» - направлений звуковий вплив, який не сприймається слухом людини, але завдає шкоди його здоров'ю. Гавана відкинула ці звинувачення США і пообіцяла допомогу в розслідуванні ситуації.

Зазначимо, президент США Дональд Трамп вважає, що влада Куби несе відповідальність за ймовірні «акустичні атаки» на американських дипломатів в острівній державі.

Агентство Associated Press опублікувало аудіозапис акустичної атаки, розпочатої на Кубі проти американських дипломатів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: