Лише близько 5% ліків українцям оплачує держава - депутат

Лише близько 5% ліків українцям оплачує держава - депутат
Тетяна Донець

Донець: Люди відвідують лікарів, а ліки не приймають – банально не вистачає грошей

Заступник глави парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Донець в інтерв’ю «Главкому» розповіла, що у минулому скликанні зареєструвала в ВР законопроект «Про забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення», який передбачав поетапне запровадження обов’язкового медичного страхування, а саме: забезпечення усіх громадян лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

«От тоді ми і вираховували цю цифру: більше 95% лікарських засобів українці купують за власний кошт і лише близько 5% оплачує держава», - повідомила депутат.

«Готуючи цей законопроект, ми перевіряли протоколи лікування, наймали для консультацій страхові компанії. Тобто витратили і час, і кошти на глибоке вивчення питання. Найважливіше сьогодні, зробити ліки доступними. Тому що люди відвідують лікарів, а ліки не приймають – банально не вистачає грошей. На мою думку, впровадження страхової медицини, в принципі, має починатись із забезпечення ліками», - наголосила Донець.

Вона також дала оцінку роботі державної програми реімбурсації (доступності лікарських препаратів та медичних послуг для населення. - «Главком»). Зокрема Донець зазначила, що «це лише перша сходинка», і там лише три нозології (класи захворювань, зокрема, мова про серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу, бронхіальну астму. - «Главком»). 

«Хотіла б, щоб цей перелік був більш повний. Насправді, 2,5-3% ВВП цілком достатньо, щоб покрити потребу громадян в усіх життєво необхідних ліках (згідно з переліком ВООЗ). Такий рівень видатків покрив би і всі нозології, і все протокольне лікування. Сьогодні ж значному відсотку населення ліки просто не по кишені. А цифри у чеках за рецептами, погодьтесь, болючі усім», - заявила депутат.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: