Нардеп пояснила, за що платитиме пацієнт, якщо ухвалять медреформу

Нардеп пояснила, за що платитиме пацієнт, якщо ухвалять медреформу
Заступник глави парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Донець
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

У Тетяни Донець склалося враження, що ніхто в країні нову редакцію закону про медреформу просто не читав

Заступник глави парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Донець в  інтерв’ю «Главкому» розповіла про безкоштовний пакет медпослуг та за що платитиме пацієнт, у разі схвалення медичної реформи.

«Згідно з цією редакцією законопроекту, пацієнт не повинен платити ні за що. Лише якщо хоче отримати послугу без призначення лікаря. Вирішуєте зробити УЗД, не відвідуючи терапевта, - оплачуєте послугу. Це нормальна практика. Закладені нами 5% ВВП винятково на цю програму суспільного здоров’я (Програма медичних гарантій) і є гарантією якості послуг у державних закладах охорони здоров’я», - запевняє Донець.

За її словами, над цією редакцією закону парламентський комітет працював спільно з заступником міністра охорони здоров’я Павлом Ковтонюком.

«Проте, судячи з оцінок, які лунають на адресу комітетського законопроекту, складається враження, що ніхто в країні цю нову редакцію просто не читав. Медична реформа стосується кожної людини – від народження до дня смерті, але навіть основні її тези чомусь ні у виступах політиків, ні у ЗМІ не висвітлюються», - обурюється нардеп.

Також Донець розповіла, що в неї все ще є питання щодо запропонованої МОЗ юридичної форми підприємства, яке має заключати договори і під розпорядження якого піде майже 80 мільярдів бюджетних коштів на рік.

«МОЗ пропонує ЦОВ – центральний орган виконавчої влади. На мій погляд, краще було б створити щось на кшталт Державної самоврядної організації. У такому випадку був би керівник і наглядова рада, рішення якої є обов’язковими до виконання. До складу такої наглядової ради можна включити представників всіх учасників процесу – президента, Кабміну, профспілок та ін. В той час як ЦОВ має лише керівника і громадську раду, рішення якої не є обов’язковими», - зазначила заступник глави парламентського комітету з питань охорони здоров'я.

До слова, Донець також пообіцяла, що у разі прийняття медреформи мінімальна зарплата лікаря складе 16,5 тис.

Детальніше читайте в інтерв’ю: Тетяна Донець: Майже не вживаю ліків, практикую голодування. Отримую задоволення від цього процесу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: