Лутковська пояснила, чому депутати не хочуть пускати на місцеві вибори переселенців

Лутковська пояснила, чому депутати не хочуть пускати на місцеві вибори переселенців

Вимушено переміщені особи становлять 4% виборців

Вимушено переміщені особи (ВПО) сьогодні позбавлені частково політичних прав. Вони можуть обирати президента та політичні сили, але не можуть голосувати за мажоритарників та місцевих депутатів. Хоча люди давно проживають в громадах, працюють, сплачують податки.

Депутати парламенту не хочуть надавати таких політичних прав мешканцям з окупованого Донбасу та Криму, бо живуть у міфах та стереотипах, що ВПО приведуть до влади так званих реваншистів. Такі думки висловила колишня Уповноважена ВРУ з прав людини, співзасновниця Українського інституту з прав людини Валерія Лутковська під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Вимушено переміщені особи становлять 4% виборців. Існують міфи стосовно ВПО та їхніх політичних уподобань. «Існує міф, якщо переселенцям надати право голосувати на місцевих виборах, то вони оберуть не тих, що треба. Тобто це стане підставою для певного реваншу колишніх сил. В усіх сидить чомусь в голові, що нібито саме на Донбасі люди голосували за умовно кажучи Партію регіонів чи комуністів. Але цей міф давно треба розвінчати! Адже сюди (на підконтрольну частину України – Главком) переїхала проукраїнська частина громадян. Вони розселилися по всій території. Ці люди бачать зовсім іншу Україну. Політичні уподобання цих людей є дуже різними. Тому цей безпідставний міф перешкоджає депутатам надати політичних прав ВПО», - говорить Лутковська.

Також колишня Уповноважена ВРУ з прав людини закликала вимушених переселенців долучитися до Меморандуму про співпрацю організацій громадянського суспільства та внутрішньо переміщених осіб «Разом до результату» про створення Відкритої платформи «Захист прав переселенців»

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: