Лутковська позивається до Конституційного суду через право поліції збирати зразки ДНК

Лутковська позивається до Конституційного суду через право поліції збирати зразки ДНК
Валерія Лутковська

Омбудсмен каже, що така інформація може призвести до зловживань

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просить Конституційний суд перевірити положення частини 2 статті 26 закону «Про Національну поліцію».

«У конституційному поданні Уповноваженого йдеться про те, що згадане положення в частині, що дозволяє поліції під час наповнення баз (банків) даних, визначених у пункті

7 частини першої цієї статті, забезпечувати збирання, накопичення біометричних даних у вигляді зразків ДНК, є таким, що не відповідає положенням статті 3, частин першої, другої статті 8 та частин першої, другої статті 32 Конституції України у їх взаємозв’язку», - пояснюється на сторінці уповноваженого з прав людини в Фейсбуці.

Так, відповідно до пункту 7 частини 1 статті 26 закону «Про Національну поліцію» поліція наповнює та підтримує в актуальному стані бази (банки) даних, що входять до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ, стосовно осіб, затриманих за підозрою у вчиненні правопорушень.


Відповідно до частини 2 статті 26 вказаного закону під час наповнення баз (банків) даних, визначених у пункті 7 частини 1 цієї статті, поліція забезпечує збирання, накопичення мультимедійної інформації (фото, відео-, звукозапис) та біометричних даних (дактилокартки, зразки ДНК).

У конституційному поданні уповноважений з прав людини звернула увагу, що законодавцем абсолютно не диференційовано випадки необхідності збору зразків ДНК в залежності від ступеню тяжкості та характеру правопорушення, не визначено, за яких саме обставин можуть відбиратись у особи зразки ДНК, порядок відібрання, період і порядок їх зберігання, порядок знищення та доступу до такої інформації самої особи або її родичів.

«Належне регулювання цих питань і має бути тим захисним механізмом, який би унеможливив свавільне втручання у право особи на особисте життя шляхом відібрання та зберігання зразків ДНК», - наголошується в  повідомленні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: