Медведчук побачив маніпуляції в заявах про курс України в НАТО

Медведчук побачив маніпуляції в заявах про курс України в НАТО
Україна-НАТО

Медведчук: Нинішній курс України в НАТО кардинально відрізняється від зовнішньої політики 2003 року

Розтиражована ЗМІ думка про те, що нинішній курс України на членство в НАТО був задекларований ще в 2003 році в прийнятому Верховною Радою Законі «Про основи національної безпеки України», не відповідає дійсності. Про це заявив лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук.

На його думку, подібні твердження - або прояв кричущої безграмотності представників «експертного» пулу, який коментує дану тему, або просто свідома маніпуляція.

«Дійсно, в 2003 році Верховна Рада прийняла Закон «Про основи національної безпеки України». Дійсно, в ст. 8 цього закону, яка визначає основні напрями державної політики з питань національної безпеки, йдеться про членство в НАТО. Однак якщо вже маститі «екcперти» беруться міркувати про відновлення історичної справедливості, то їм не завадило б для початку хоча б прочитати сам закон. А в ньому йдеться (цитую): «...Забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства в Європейському союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності незалежних держав, а також з іншими державами світу...», - нагадав лідер «Українського вибору - Права народу».

За словами Медведчука, варто звернути увагу на два істотні моменти. «По-перше, в нинішніх реаліях (і це визнають навіть непробивні прихильники євроатлантичної інтеграції) про повноправну участь України в системах колективної безпеки, про повноправне членство в Організації Північноатлантичного договору не може бути й мови. Про це Києву «вкрай дипломатично» вже натякнули «стратегічні партнери». По-друге, сьогоднішні декларації про прагнення України вступити в НАТО не містять застережень, спрямованих на забезпечення Україні можливості проводити зважену зовнішню політику, підтримувати баланс сил в регіоні, вести багатосторонній діалог зі своїми сусідами і стратегічними партнерами. А це значить - заяви про те, що Україна відновила справедливість, повернувшись до зовнішньополітичного курсу «зразка 2003 року», не відповідають дійсності», - пояснив Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: