Митрополит Московської церкви розказав про свою зустріч з екзархами Константинополя

Митрополит Московської церкви розказав про свою зустріч з екзархами Константинополя
Митрополит Черкаський і Канівський УПЦ МП Софроній 

«Те, що з Філарета зняли анафему, то це може й моя ідея», - говорить Софроній

Митрополит Черкаський і Канівський Української православної церкви Московського патріархату Софроній в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» розповів, що мав розмову з екзархами Константинопольського патріархату.

За його словами, легати патріарха Варфоломія приїхали до нього перед проведенням синоду в Константинополі і один з цих екзархів – його (Софронія) учень.

«Те, що з Філарета зняли анафему, то це може й моя ідея. Бо я в них одразу запитав: «Якій церкві патріарх Варфоломій хоче дати Томос? Як можна давати Томос УПЦ КП, коли їхній глава під анафемою? Перше ніж дати, потрібно зняти анафему. Вони сиділи і слухали», - згадав Софроній. Проте потім відбувся синод УПЦ МП, де екзархів звинуватили в тому, що вони заважають церкві (25 вересня цього року на засіданні Синоду УПЦ МП призначення Константинопольським Патріархатом екзархів в Київ було названо «грубим втручанням» у внутрішні справи Української православної церкви і порушенням її канонічної території – ред.)

За словами Софронія, він 1,5 години розповідав екзархам, як була створена російська імперія, і як до неї було приєднано Україну. «У нас на той час (середина 17 сторіччя – ред.) був написаний катехізис, тоді надзвичайно висока догматична думка була в Україні. Саме українська церква почала просвітницьку діяльність забитої неграмотної Росії», - говорить єпископ УПЦ МП Софроній.

На початку осені Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив екзархами у Києві архієпископа Данила Памфілійського із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Один з екзархів Константинополя в Києві, архієпископ Памфілійський Данило заявив, що шлях до української автокефалії є незворотним. 

Нагадаємо, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Найближчим часом має бути скликаний архієрейський Собор для об'єднання трьох українських православних церков. Нова помісна церква отримає автокефалію від Вселенського патріарха.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: