Мусульманська спільнота України стурбована обшуками в храмах та ісламських центрах

Мусульманська спільнота України стурбована обшуками в храмах та ісламських центрах
Муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» шейх Саід Ісмагілов

Під час обшуку було вилучено начебто заборонену літературу, хоча в Україні офіційно немає заборонених книг на релігійну тематику

У вівторок 6 березня відбувся обшук правоохоронцями у приміщеннях Ісламського культурного центру Києва та книжкового магазину без присутності представника ІКЦ та власника магазину. Під час обшуку було вилучено начебто заборонену літературу, хоча в Україні офіційно немає заборонених книг на релігійну тематику. Мусульманська спільнота стурбована такими діями правоохоронців. Депутати ВРУ пообіцяли на рівні парламенту розслідувати ці обшуки, а представники релігійної організації вирішили позиватися до суду. Про це стало відомо під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

6 березня в Києві о 6:30 ранку СБУ, поліція та представники прокуратури провели обшуки в приміщеннях Ісламського культурного центру (ІКЦ). А також за словами учасників прес-конференції відбулося незаконне проникнення до книжкового магазину без представника ІКЦ та власника магазину. Момент проникнення, а також занесення туди речей правоохоронцями було зафіксовано на камери зовнішнього спостереження. Ці моменти транслювалися під час прес-конференції.

«Подібні «обшуки» відбуваються вже вчетверте. Попередні були в Житомирі, Сумах, Вінниці. І щоразу силовики знаходять одні і ті ж самі брошурки. Мусульмани України вкрай стурбовані, що ця практика обшуків з підкиданням літератури стала системною та дуже нагадує практику спецслужб у Росії та в окупованому Криму. Проте в Росії існує список забороненої літератури, а в Україні немає такого списку. Отже, ми мусимо казати про переслідування мусульман-сунітів за релігійною ознакою», - говорить муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» шейх Саід Ісмагілов.

За словами Ольги Башей, юристки, силовики заблокували як проїзд до мечеті, так і вихід до подвір’я ІКЦ. На місці в ранковий час під час «обшуку» був присутній лише охоронець. Йому пред’явили постанову на обшук та пошук літератури, «що пропагує культ насильства та жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію».

«Охоронцеві заборонили здійснити телефонний дзвінок, покликати інших понятих. Адже правоохоронці привезли на обшук власних понятих! І це були діти по 18-20 років. Силовики разом з понятими розділилися на кілька груп, і охоронець фізично не міг стежити за діями кожної з них. Йому пообіцяли, що всі місця буде оглянуто за його присутності, але поки він на вимогу силовиків відчиняв двері бібліотеки та гімназії, інша групи правохоронців за допомогою б лома виламали двері в книжковій крамниці на подвір’ї Центру та провела в ній обшук без присутності власника або представника ІКЦ», - розповідає Башей.

Як повідомили учасники прес-конференції, книжки – загалом 8 примірників – було підкинуто до книгарні та до вчительської кімнати в загальноосвітній гімназії, що діє на базі ІКЦ (видання «знайшли» у шавці з чайними чашками, чякою послуговуються вчителі, які здебільшого є не мусульмани). Ці книжки пост-фактум показали охоронцеві як «вилучені докази».

Окрім того 6 березня о 6 ранку правоохоронці провели обшук в квартирі відповідального за бібліотеку шейха Тарика Сархана. У квартирі знаходилася дружина та п’ятеро дітей. За словами Сархана обшуки тривали всюди, копирсалися навіть у жіночій білині його дружини. Підкинуті книжки знайшли під морозильною камерою.

«Я- йорданець. В Україні живу з 1995 року. У мене діти громадяни України. Я завжди їх виховував бути толерантними у суспільстві і вчив жити мирно з представниками інших конфесій. Я завжди стверджував, що в Україні такий рівень толерування до мусульман якого немає в Європі! Мої діти тепер налякані, правоохоронці навіть не дозволили покрити голови моїх дружині і старшій доньці. Вони копирсалися всюди, навіть у жіночій білизні, вибачте за такі деталі. Понятих силовики привели з собою. «Заборонену» літературу вони мені підкинули. Адже її «знайшли» під морозильною камерою», - на емоціях обурюється Сархан.

Народний депутат ВРУ 8-го скликання, голова Меджлісу кримськотатарського народу запевнив, що ця справа з «обшуками» буде розглядатися парламентом.  «ось я зараз тримаю цю так звану заборонену літературу в руках. Ця книга буде в мене в кабінеті. Я запрошую правоохоронців здійснити обшук у мене. Насправді, мені соромно, що сьогодні СБУ, прокуратура, підіграли ФСБ Росії. Адже тепер окупанти можуть сказати, про які порушення прав людини в Криму ви говорите, коли в самій Україні так само чинять до мусульман? Такими ж методами і з підкиданням книжок чинять окупанти. Але в них мета інша. Чим керувалося СБУ? Ми будемо на комітеті і в парламенті розглядати цю ситуацію. Але я закликаю не державу зневажати, а окремих працівників правоохоронних органів, які вдалися до таких дій. Адже в СБУ є справжні патріоти, які сьогодні стоять на сторожі диверсантам. Але цей випадок ганебний і кидає тінь на всіх працівників правоохоронних органів, СБУ в тому зокрема», - наголошує Чубаров.

Вчений-релігієзнавець, який нещодавно повернувся з полону «ДНР» Ігор Козловський зауважує, що ці книги не є забороненими, адже вони вивчаються студентами. «Муфтій Саід – мій учень, мій друг. Я ці книги читав, давав студентам, отже, виходить , я теж поширював. Мені в полоні, коли я на підвалі сидів, ставили в вину те, що я підтримую зв’язки з Саідом, в якого проукраїнські погляди. І я тоді від нього не відмовлявся. Так, у цих мусульман проукраїнські погляди. А «обшук» вчинили  таким самим методом, як і «МГБ «ДНР»: мене на підвал, і обшуки в квартирі», - стурбовано говорить Козловський.

Представники релігійної організації запевнили присутніх, що змушені подавати до суду,а би відстояти свою честь, гідність та ділову репутацію.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: