МЗС України відреагувало на резолюцію Сенату Франції щодо санкцій проти РФ

МЗС України відреагувало на резолюцію Сенату Франції щодо санкцій проти РФ

Резолюція свідчить про недостатнє усвідомлення сенаторами глибини порушення Росією міжнародного права

Міністерство закордонних справ України взяло до уваги текст резолюції Сенату Франції від 8 червня 2016 р. про пом’якшення санкцій щодо Росії.
«Розуміємо, що цей документ є декларативним і не має зобов’язуючого характеру. Водночас маємо наголосити, що повага до суверенітету і територіальної цілісності інших держав є одним з фундаментальних принципів міжнародного права. Порушення цих принципів ніколи не толерувалося міжнародною спільнотою, але гостро каралося із застосуванням усіх міжнародно-правових інструментів, зокрема санкцій. Саме за брутальне порушення Статуту ООН та міжнародного права – незаконну анексію Криму та військову агресію проти України - міжнародна спільнота, у т.ч. ЄС, запровадила санкції проти Російської Федерації. Наголошуємо: запроваджені проти Росії міжнародні санкції стали наслідком дій проти суверенної держави та мають на меті повернути Російську Федерацію у міжнародно-правовий простір», - йдеться у коментарі МЗС.
В ньому зазначається, що резолюція Сенату Франції із закликом поступового пом’якшення санкцій свідчить про недостатнє усвідомлення сенаторами глибини порушення Росією міжнародного права.
«Росія продовжує бойові дії на Донбасі, внаслідок чого й далі гинуть громадяни України, і проводить репресивну політику в окупованому Криму, насамперед, щодо кримських татар та українців. Таким чином, наразі відсутні будь-які підстави для перегляду чи скасування запроваджених щодо цієї держави санкцій. Саме цю позицію нещодавно було підтверджено у підсумковій декларації лідерів країн «Великої сімки» на саміті в Японії», - нагадує МЗС.
«Розраховуємо, що Франція - як одна з держав-гарантів суверенітету та територіальної цілісності України відповідно до Будапештського Меморандуму 1994 р. та активний учасник Нормандського процесу - твердо залишатиметься на позиціях міжнародного права та поваги до європейських цінностей і надалі підтримуватиме міжнародні зусилля з метою припинення агресії РФ щодо України», - заявляє МЗС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: