На саміті НАТО Україна повинна говорити не про членство, а про прагматичну співпрацю – експерт

На саміті НАТО Україна повинна говорити не про членство, а про прагматичну співпрацю – експерт
Петро Порошенко і Єнс Столтенберг 

На думку експерта ми маємо більш підготовлені збройні сили, аніж деякі країни НАТО, але ми створюємо ризики щодо Альянсу

На липневому саміті НАТО Україні не варто просити План дій щодо членства в НАТО - ПДЧ. Отримаємо категоричне ні. Варто зосередитися на прагматичній співпраці України з Альянсом. Такі переконання висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Отримання ПДЧ для України є популярною темою в нашому політикумі.

«Представники влади, коли говорять про євроатлантичну інтеграцію не факт, що мають на увазі ПДЧ. А от інша фракція в парламенті відкрито говорить про це», - зауважує Бєлєсков.

На його думку, якщо Україна піде шляхом Плану дій щодо членства, який ми колись вибрали у 2008 році, то потрібних результатів не буде.

«Навпаки, ми отримаємо категоричне ні. У порівнянні з 2008 роком ситуація погіршилася в багатьох моментах для України. Ми не маємо 100% підтримки, наприклад, від США, яку ми мали у 2008 році. Нагадаю, що у квітні 2008 року був чіткий меседж для України від Джорджа Буша-молодшого, що США підтримають Україну, коли вона поставить питання про надання ПДЧ. До того ж накладається скепсис країн континентальної Європи. Ґрунтується все на тому, що Україна має тліючий конфлікт на Сході, і територіальну суперечку з РФ», - продовжує експерт-міжнародник.

Бєлєсков стверджує, що Україна є ідеальною країною для НАТО. «Адже ми витрачаємо значну суму на оборону, у нас більш підготовлені збройні сили, аніж деякі країни НАТО. Але ми створюємо ризики щодо Альянсу. Панує думка, що тоді НАТО буде відповідальним за ситуацію на сході. Але надання ПДЧ ще не означає, що країна вступить в Альянс», - пояснює експерт.

На його переконання, заміть вимагання ПДЧ Україна повинна робити ставку на прагматичну співпрацю, тобто розширення співробітництва, пошук взаємовигідних форматів, поновити питання матеріально-технічної допомоги.
Запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: