НАБУ оскаржило закриття справи «рюкзаків Авакова»

НАБУ оскаржило закриття справи «рюкзаків Авакова»

Скарга подана вищому прокурору, тобто керівнику САП Назару Холодницькому

Національне антикорупційне бюро оскаржило рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури  про закриття кримінального провадження проти сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра і колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Національне антикорупційне бюро скерувало до САП скаргу на постанову прокурора Василя Кричуна про закриття кримінального провадження в частині підозри екс-заступника міністра внутрішніх справ та фізичної особи-близького родича очільника МВС, які, на переконання детективів НАБУ, причетні до розкрадання 14,5 млн грн при закупівлі рюкзаків для потреб Національної гвардії», - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у НАБУ, станом на 18:00 годину 13 липня Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою так і не було надано матеріалів, які б підтверджували правові підстави закриття провадження стосовно двох ключових підозрюваних у справі. Скаргу адресовано вищому за посадою прокурору, а саме керівникові САП.

Згідно з КПК, Назар Холодницький має розглянути дану скаргу та прийняти рішення впродовж трьох днів з моменту її одержання. Таким чином, до кінця наступного тижня громадськість матиме можливість почути його персональну позицію щодо обґрунтованості рішення прокурора.

«Слідство вважає, що в ході досудового розслідування здобуто достатньо доказів, які свідчать про причетність екс-посадовця МВС та близького родича очільника цього міністерства до розкрадання 14,5 млн грн», - наголошують у НАБУ.

Зокрема, детективи стверджують, що надали відео з доказами, здійснили близько 33 обшуків, 170 допитів свідків, 46 економічних, товарознавчих та інших експертиз, 80 виїмок документів.

«У квітні 2018 року саме прокурори САП визнали, що фактів, які містяться у 76 томах «справи рюкзаків», достатньо для того, щоб йти з ними до суду й доводити винуватість усіх трьох підозрюваних. Саме прокурори САП дали детективам НАБУ доручення відкрити матеріали кримінального провадження для ознайомлення стороні захисту та готувати обвинувальний акт», - заявляють у НАБУ і додають, що вже за два місяці, 10 липня, з невідомих причин прокурор САП Василь Кричун, не повідомивши НАБУ, відновив слідство у справі і цього ж дня виніс постанову про закриття кримінального провадження стосовно двох ключових підозрюваних, переклавши усю провину на приватного підприємця, який за документами постачав ці рюкзаки.

Детективи НАБУ стверджують, що цьому рішенню передувало проведення допиту прокурором всіх трьох на той момент підозрюваних осіб.

«Яку саме інформацію сповістили ці особи прокурору в ході допиту, після чого той радикально змінив погляд на долю кримінального провадження, наразі невідомо: протоколи допиту детективам не надані, а текст постанови про закриття не містить деталей. Розпитати самого Василя Кричуна про підстави його рішення не є можливим, оскільки на наступний день після підписання згаданої постанови, він вирушив у закордонну відпустку», - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що у НАБУ вважають непослідовним рішення прокурора САП Кричуна про закриття кримінальних справ відносно двох фігурантів так званої справи рюкзаків Авакова - сина Арсена Авакова Олександра і колишнього заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. 

5 квітня НАБУ повідомило про завершення досудового розслідування у так званій «справі рюкзаків», одним із фігурантів якої є Олександр Аваков.

Нагадаємо, що 31 жовтня 2017 року НАБУ затримало сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та ще одну особу в рамках розслідування справи про розтрату 14 млн грн під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії.

За версією слідства, ці особи причетні до закупівлі в 2015 році коштом Міністерства внутрішніх справ рюкзаків за ціною, суттєво вищою за середньоринкову. За інформацією досудового розслідування, товар не був доставлений вчасно та, до того ж, не відповідав вимогам, встановленим МВС, унаслідок чого державі завдано збитків у розмірі понад 14 млн грн.

Як повідомляв «Главком», 1 листопада 2017 року суд відпустив Авакова-молодшого під особисте зобов’язання у справі про розкрадання державних коштів. 

Згодом суд також відпустив під особисте зобов'язання екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря  та керівника IТ-компанії Turboseo Володимира Литвина.

У січні в САП підтвердили, що суд продовжив запобіжний захід двом фігурантам справи про «рюкзаки Авакова».

8 листопада Солом'янський райсуд Києва заарештував нерухомість сина Авакова.

У НАБУ показали схему розтрати коштів у «справі рюкзаків». 

Читайте також статті «Главкома»:

Рюкзак на голову. НАБУ наносить удар по Авакову

Як Аваков впливав на справу проти свого сина. Оприлюднено нові деталі

«Герой» тижня – Олександр Аваков. Штрихи до портрета

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: