«Герой» тижня – Олександр Аваков. Штрихи до портрета

ТЕМА ТИЖНЯ
«Герой» тижня – Олександр Аваков. Штрихи до портрета
Олександр Аваков в залі суду, 1 листопада 2017

Син міністра, якого звинувачує НАБУ. Хто він - патріот, гультяй чи потомствений бізнесмен?

Історія із затриманням сина найвпливовішого міністра Арсена Авакова у справі про розкрадання державних коштів наробила цього чимало галасу. Щоправда, довго Авакову-молодшому сумувати в СІЗО не довелося – суд відпустив його під особисте зобов’язання. Він мав здати паспорти та носити електронний браслет (який прокурори не в змозі йому надати). Ані адвокати Авакова, ані сторона обвинувачення таким запобіжним заходом не задоволені: перші вважають затримання незаконним, другі ж просили обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 5 млн грн.

«Главком» поцікавився приватним життям сина міністра, погортав публікації у ЗМІ та його сторінки у соцмережах і дійшов висновку, що Олександр Аваков…

…скандальний

Олександр успадкував імпульсивність батька. Варто нагадати, що Арсен Аваков відомий своїм запальним темпераментом. Інцидент, що трапився між міністром із Михайлом Саакашвілі на Національній раді реформ у грудні 2015 року, спостерігала уся країна. Аваков не зміг себе стримати й після фрази на адресу тодішнього губернатора Одещини «Закрой рот, б**» кинув у нього стаканом з водою.

Скандал із програшем у казино. У лютому минулого року в YouTubе з'явилося відео, на якому Олександр грає в покер на гроші. На відеозаписі показано, як Аваков-молодший віддав борг у розмірі 20 тис. грн. За всю гру він зробив чотири ставки по 10 тис. грн. Користувачі інтернету, які виклали відео, повідомили, що так син міністра розважається щотижня.

Скандал із журналісткою.У березні 2016-го Олександр знову втрапив в історію. Журналістка ICTVХристина Суворіна поскаржилася на погрози з боку сина міністра. Вона з оператором тоді готували сюжет з конкурсу краси. «Ми всього лише хотіли запитати «наречену вибираєте?», але він чомусь загрозливо обійняв мене і по дорозі до виходу став на вухо шепотіти, що зі мною буде, якщо це відео потрапить в ефір», - розповіла Суворіна.

Тоді за Христину вступилися колеги по цеху: Роман Бочкала, Дмитро Філімонов, Олександр Ягольник та нардеп Сергій Лещенко.

Сам Олександр так прокоментував те, що сталося: «…Закінчується концерт, виходжу із зали, підлітає незнайома, але красива молода дівчина - цілує в щоку і каже: «А дай мені інтерв'ю», на що я відповідаю їй: «Не даю інтерв'ю, вибач». Вона знову наполягає. Відмовляю. Заходжу в чоловічу кімнату, виходжу - вона вже з увімкненою камерою і мікрофоном знову твердить: «Дай інтерв'ю». Людей близько тисячі, все одягаються, шумлять. Обіймаю її і кажу їй «Я не даю інтерв’ю взагалі!». «Чому?», - отримую запитання.«Я тобі потім поясню чому, без камери». І виходжу на вулицю. Це вся наша розмова. Ніяких погроз, ніяких образ-взагалі нічого, жодного зайвого слова».

Крім того, у ЗМІ з'являлась інформація про те, що Олександр Аваков - любитель влаштувати нічні перегони на вулицях столиці. Щоправда, батько-міністр категорично спростовував ці чутки так: «Він не вміє керувати машиною».

Певно, нестримний східний темперамент Олександру соцмережах регулярно дозволяє собі різкі вислови. З цієї причини у грудні минулого року він потрапив у скандал із Настею Топольскою - ді-джеєм, тепер дружиною нардепа Сергія Лещенка. Син міністра в образливій формі відповів Насті на її пост, в якому вона намагалася засоромити тих, хто глумиться над загиблими в катастрофі російського Ту-154.

«Настя, ти висякуйся перед тим, як писати. «Ушльопками» ми стали тоді, коли після революції поїхали на війну з расіей відбивати наші землі. З расіей, в якій ти активно граєш своє лайнове техно. Висякуйся перед тим, як писати, видно, після вихідних наркотики не всі з тебе вийшли. Нічого, крім танців в зеленій сукні, у тебе немає. А ні, є - хлопець альфонс», - написав син міністра. Зауважимо, «хлопець-альфонс» - це нагадування про скандал навколо квартири Лещенка.

Та найбільший скандал, у який потрапив син міністра, – це таки «рюкзаки Авакова», які стали топ-темою тижня, що минає.Йдеться про постачання рюкзаків для підрозділів міністерства, яким керує батько героя скандалу. За версією слідства, закупівлю у 2015 році за кошти МВС рюкзаків було здійснено за ціною, суттєво вищою за середньоринкову. «Договірна вартість одного рюкзака складала 2900 гривень. Потім вся сума тендеру - понад 14 млн грн, була перерахована на рахунки підприємств, які під час розслідування відслідковувались. Ці кошти в подальшому були переведені в готівку, але якщо б не було закуплено жодних рюкзаків, тоді було б дуже підозріло. Відповідно кустарним способом в місцях, які встановлені слідством. були виготовлені рюкзаки, які, згідно висновку експерта, коштують 500 гривень», - так пояснив директор НАБУ Артем Ситник. Головними фігурантами справи стали Олександр Аваков та Сергій Чеботар (екс-заступник міністра внутрішніх справ). Кримінальне провадження щодо «рюкзаків Авакова» відкрито Генпрокуратурою в липні 2015 року. А з квітня 2016-го справа перебуває в НАБУ. Приводом для початку розслідування стало відео, яке з’явилось в інтернеті позаминулого року.

Сам Олександр спростовує всі обвинувачення проти себе і називає справу «політичним тиском на батька».

…успішний бізнесмен

Олександр Аваков володіє компанією Mozarella di Bufala у Римі, яка займається виготовленням сиру з молока буйволиць. «Мій син займається тими активами, що перейшли до нього після того, як я став держслужбовцем. Його бізнес розташований в Італії, Литві та Україні», - пояснював Арсен Аваков. Також Аваков-молодший фігурує в статутних документах декількох підприємств його сім'ї. Разом із батьками він є одним із засновників «Трастової компанії Авакова», яка займається брокерськими операціями. Крім того, Олександр - міноритарний акціонер фірми батька «Інвестор».

…заможний

За даними, що містяться відкритому держреєстрі прав на нерухоме майно, Олександр володіє 6-кімнатною квартирою на 375 «квадратів» і декількома паркувальними місцями в столичному ЖК «Альпійський» (Протасів Яр, 8).

Ринкова вартість житла оцінюється в понад $1 млн. Апартаменти в цьому комплексі продають від $3 тис. за «квадрат». Сусіди в сина міністра також імениті: у цьому комплексі мають житло родина екс-голови СБУ Валентина Наливайченка та глава РНБО Олександр Турчинов.

Сам міністр не вбачає у придбанні своїм сином надзвичайно дорогого житла нічого особливого. «Він вирішив купити це житло як інвестицію в своє майбутнє життя. Я не став сперечатися. Це правильно, а чому ні? А в 2005 році, коли я почав займатися державною діяльністю і залишив бізнес, тоді я всі активи передав синові, тоді ще молодому хлопцю, і дружині. Тому, коли ви подивитеся в їх декларації, ви побачите там більше грошей (ніж вартість цієї квартири – Ред.)», - прокоментував Аваков.

Скандальним є не лише факт купівлі таким молодим чоловіком елітної нерухомості, а й те, що, ймовірно, він її придбав за неправдоподібно пільговими умовами. Так, за підрахунками журналістів, за квадратний метр апартаментів він заплатив у два з половиною рази дешевше ринкової вартості. Якщо вірити словам міністра, Олександр виклав $980 за квадрат, хоча в останні роки перед тим квартири у цьому ЖК продавали за $2500–3500.

Крім того, у сина міністра є дещо скромніша квартира в рідному Харкові.

…любить себе

Улітку 2015 року Олександр виклав в Інстаграм фото, на якому він зображений в компанії своїх друзів в брендовій футболці Givenchy. Ця річ - з колекції 2012 року. В середньому її вартість - 13 тис. 750 грн.

Така сама футболка є в гардеробі в голлівудських зірок - репера Каньє Веста, співачки Пінк, актриси Лів Тайлер та інших.

…відданий родині

«Сім'я - це найголовніше в житті... і ніхто, навіть найближчі люди, ніколи не повинні втручатися в справи сім'ї», - відома фраза дона Корлеоне з «Хрещеного батька» Маріо П’юзо. Свою родину Олександр дуже любить, турбується про її імідж та всіляко підтримує батька. Періодично у соцмережі він «підколює» його опонентів, особливо не може терпіти Сергія Лещенка. Неодноразово у притаманній йому різкій формі негативно відзивається про нардепа: «...не будьте як гнила тварина Лещенко, який працює у борделі, але всіх переконує, що незаймана».

Ще один показовий приклад – ось такий пост, підписаний «Я просто залишу це тут. Це ж мій особистий блог»

Інший ворог батька, якого також не обділив увагою Олександр, - мер Харкова Геннадій Кернес. Він поширив пост іншого користувача про те, що інтернет-конференція, яку провів Кернес начебто була зрежисованою. Допис Олександр приправив коментарем: «А чого ви чекали? Що Гепа буде до вас ставитися як до людей? Смердюча конференція».

Не проґавив Олександр і шансу підкреслити патріотизм у сім’ї: «Моя мама написала мені перелік продуктів, які ми зазвичай купували, що виробляють росіяни, аби я не забував їх бойкотувати».

Син міністра прославив і свою бабусю: «Гортаю стрічку в фейсбуці і випадково натрапляю на фото, як моя бабуся збирає передачу нашим бійцям у госпіталь. Вона зі співробітниками дізналася з інтернету, що в харківський шпиталь поступили наші хлопці і швидко зібрали їм приємності».

У міцній сім’ї міністра всі – один за одного. Так, Арсен Аваков, попри показовий спокій та впевненість, що «вся ця суєта минеться», дуже переживає за сина і розгорнув бурхливу, але не публічну діяльність навколо «справи рюкзаків». Так, за даними «Главкома», одразу після того, як матеріали справи потрапили в НАБУ, в МВС почали проводити власне розслідування. Крім того, під час розгляду справи сина у суді, зала була забита людьми у камуфляжі – «бойовими товаришами», як їх назвав Олександр.

…грає на публіку

Як і багато інших дітей політиків (син Юрія Луценка, син Петра Порошенка та інші), у 2014 році Аваков-молодший вступив у добровольчий батальйон «Київ-1» (спецпідрозділ МВС). На фронті він не воював, а займався постачанням всього необхідного для солдатів і супроводом артистів для виступів перед бійцями. Він регулярно викладав в соцмережі фотографії в формі зі зброєю і писав пости про армійські будні.

Родзинкою піар-кампанії «Саша Аваков в АТО» стала його фотосесія з дітьми разом з іншим «VIP-бійцем» Євгеном Дейдеєм.

Разом із тим, на сторінках соцмереж Олександра так багато постів, сповнених ненавистю до країни-агресора Росії, що виключати щире бажання боротись з ворогом не можна.

«Спокійно і часто з посмішкою ставлюся, коли вони називають нас: вбивцями, фашистами, зрадниками і підстилками США.Пофіг. Але коли вони починають співати: єдиний народ, брати, рідня! Нііііі. Краще матюкайте нас, це не так образливо..», - один з таких дописів.

14 лютого 2015 року Олександр запитав у своїх френдів: «Якби у вас був вибір: витратити гроші на День святого Валентина чи допомогти АТО, якому батальйону ви б допомогли?»

…любить тусовки

У пресі можна натрапити на чимало фотографій Олександра Аваковав різних розважальних закладах (про казино – див. вище).

Син Авакова із супутницею у харківському ресторані Argentina Grill:

А на цьому фото – син міністра із російським реп-виконавцем Тіматі.

… особисто знав Аміну Окуєву

У мережі є спільне фото Авакова-молодшого з Окуєвою.

1456512_489799047827192_3863646264997950648_n1-400x200_01

У день її смерті Олександр написав: «Аміно, ніколи не забуду!». Жінка також є фейсбучним другом Олександра.

…любитель футболу, кіно та музики

На сторінках соцмереж Аваков-молодший часто пише пости про футбол, які свідчать про його серйозну зацікавленість цим видом спорту.

Олександр нечасто робить дописи, пов’язані з кінематографом чи музикою, однак один із небагатьох свідчить, що Аваков-молодший захоплюється цими видами мистецтва.

«В моєму ідеальному світі: Кобейн зняв би за своїм сюжетом чудову мінімал-драму, а перед цим в його кліпі знявся б Мерлін Менсон. Боуї записав би спільну пісню з Мілен Фармер. Бен Афлек не став би актором. І тільки б Нолан і Бертон знімали фільми про Бетмена. А Тарантіно займався б у перервах між своїми проектами продовженням Джеймсів Бондів. Сам Мендес сидів би у в'язниці разом з Ш’ямаланом. А Юрій Лоза був би офіціантом в Усть-Задопінську і вважав би вершиною музики групу «Фабрика».

любить тварин

На сторінці у Facebook у Олександра періодично з’являються милі пости із птахами та тваринами.

На аватарці син міністра розмістив фото з єнотами.

…любить смачно поїсти

Як і більшість чоловіків, Олександр любить смачні м’ясні страви. На його сторінці у Facebook є навіть репост відео приготування апетитної страви.

фанат серіалу «Гра престолів»

Крім того, Олександр переглядає надзвичайно відомий телесеріал «Гра престолів» - в одному з його постів є фраза «Воістину Valar Morghulis!». «Валар моргуліс» - фраза вигаданою валерійською мовою з серіалу, у перекладі означає «всі люди смертні» або «всі люди повинні померти». Також ця фраза у фантастичному світі подекуди використовується як привітання.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також матеріали «Главкома»: «Рюкзак на голову. НАБУ наносить удар по Авакову» та «Як Аваков впливав на справу проти свого сина. Оприлюднено нові деталі»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Затриманий Олександр Аваков
Ситник про справу «рюкзаків Авакова»: У нас немає браслетів для підозрюваних
Артем Ситник
«Рюкзаки Авакова»: у НАБУ оприлюднили нові деталі справи
 Олександр Аваков  
 Фото: УНІАН
Антикорупційна прокуратура може оскаржити рішення суду про запобіжний захід Авакову-молодшому
Артем Ситник
На НАБУ і суди здійснюється політичний тиск, - Ситник
Глава НАБУ Артем Ситник
«Рюкзаки Авакова»: Ситник пояснив, чому лише зараз оголосили підозри фігурантам справи
Олександр Аваков у суді
Після звільнення із зали суду син Авакова поїхав до МВС на «нараду» - ЗМІ
Глава МЗС РФ Сергій Лавров
У Кремля істерика: Австрія відмовилась видавати візи кримським журналістам
Про позицію Патріарха Філарета щодо створення Антикорупційного суду
Про позицію Патріарха Філарета щодо створення Антикорупційного суду
Сергій Самарський
Вбивство депутата у Сєверодонецьку: прокуратура взяла справу під контроль
Дата публікації новини: