Нацбанк знизив облікову ставку до 8%

Нацбанк знизив облікову ставку до 8%

Нацбанк знизив облікову ставку одразу на 2%

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 10% до 8% річних із 24 квітня 2020 року.

Відповідне рішення комітет з питань монетарної політики НБУ ухвалив під час свого засідання 23 квітня, передає пресслужба.

Таким чином облікова відсоткова ставка країни стала однозначним числом вперше з літа 2014 року.

«У минулому місяці зростання споживчих цін у річному вимірі сповільнилося до 2,3%. Зростання цін стримували насамперед три фактори: здешевлення енергоносіїв на світових ринках, відображення залишкових ефектів від торішнього зміцнення гривні, а також збільшення пропозиції сирих продуктів харчування. Ці чинники переважили зворотний тиск на ціни з боку березневого послаблення гривні та ажіотажного попиту на окремі товари після запровадження карантинних заходів», - пояснили у Нацбанку.

У НБУ також обіцяють, що українська економіка відновиться у другому півріччі 2020 року. Зокрема завдяки зниженню облікової ставки та витрат держбюджету на підтримку економіки.

«Економіка України скоротиться на 5% за підсумками 2020 року через пандемію, обмеження та світову кризу. Але наше зростання відновиться у наступні роки на рівні 4%», - кажуть у НБУ

Також в Національному банку зазначили, що реалізація прогнозу залежить насамперед від продовження співпраці з МВФ, тривалості пандемії та карантинних обмежень.

«Національний банк очікує отримати перший транш від МВФ на $2 млрд у другому кварталі. Це підтримає держбюджет та дозволить збільшити резерви до $27-29 млрд у цьому та наступних роках» - йдеться в повідомленні.

 



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: