«Нафтогаз» - «Главкому»: До Тимошенко зверталися двічі, щоб вона допомогла Україні. Вона проігнорувала

«Нафтогаз» - «Главкому»: До Тимошенко зверталися двічі, щоб вона допомогла Україні. Вона проігнорувала
Юлія Тимошенко відмовилась давати свідчення у Стокгольмському арбітражі
Фото: Главком

Юристи компанії кілька разів звертались до Юлії Тимошенко з проханням про зустріч

На письмовий запит «Главкома» до НАК «Нафтогаз Україна», там повідомили, що двічі зверталися до Юлії Тимошенко з проханням виступити свідком у Стокгольмському арбітражі, який у лютому 2018-го виніс рішення на користь НАК «Нафтогаз України».

«Юристи компанії кілька разів звертались до Юлії Тимошенко з проханням про зустріч. Першого разу лист був надісланий 6 січня 2015 року із пропозицією зустрічі 15 січня у Києві. 10 лютого пані Тимошенко надіслала відповідь, що вона отримала запрошення лише 19 січня і, відповідно, не могла взяти участь у запропонованій зустрічі. 24 березня 2015 року юридична компанія повторно запропонувала зустрітися, але не отримала відповіді на цей лист», - йдеться у відповіді Департаменту з корпоративних комунікацій НАК «Нафтогаз України».

Тому Юлія Володимирівна отриманню висновків проти газового контракту 2009 року у Стокгольмському арбітражі «не сприяла жодним чином».

Про це сьогодні заявив і директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко у Facebook.

За словами Вітренка, під час судового процесу «Газпрому» проти «Нафтогазу» до Тимошенко зверталися з проханням виступити свідком. Але так і не отримавши у визначений проміжок часу необхідних запевнень щодо згоди виступити свідком на українській стороні, розраховувати на допомогу Тимошенко не доводилося.

Напередодні Комерційний суд Лондона у вівторок, 19 червня, дозволив замороження активів ПАТ «Газпром» на території Великої Британії за клопотанням НАК «Нафтогаз України».

У НАК зазначили, що це необхідно для забезпечення рішення Стокгольмського арбітражу щодо виплати $2,6 млрд.

Раніше Стокгольмський арбітраж присудив виплату «Газпромом» «Нафтогазу України» штрафу у розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. «Газпром» направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу «Газпром» зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд.

Наприкінці травня - на початку червня «Нафтогаз» повідомив, що вживає заходи на території Швейцарії та Нідерландів щодо примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу з розгляду за транзитним контрактом.

Апеляційний суд Швеції 13 червня видав наказ про призупинення процедури виконання рішення Стокгольмського арбітражу за клопотанням «Газпрому». «Нафтогаз України» висловив сподівання на скасування цього наказу після подання своїх контраргументів, оскільки рішення було ухвалене судом без урахування пояснень та аргументів української компанії.

У НАК зазначили, що наказ Апеляційного суду означає лише тимчасове призупинення подальших дій «Нафтогазу» за процедурою стягнення $2,6 млрд із «Газпрому». Водночас він не приводить до скасування рішень арбітражу і не дає «Газпрому» можливості вимагати від «Нафтогазу» повернення $2,1 млрд, уже зарахованих рішенням арбітра як компенсацію НАК.

«Нафтогаз України» 18 червня зробив подання у справі апеляції «Газпрому» до апеляційного суду у Швеції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: